Linkovi

Nova pravila ulaska u SAD: Mala muka za veliku sigurnost - 2004-04-05


Nadležni američki predstavnici obznanili su da će od septembra zahtijevati od posjetilaca iz svih zemalja, izuzev Maksika i Kanade, da u digitalnoj tehnici daju otiske prstiju i budu fotografirani prilikom ulaska u Sjedinjene države. Blizu 30 zemalja, uglavnom evropskih, prvobitno je bilo izuzeto od ovakve sigurnosne mjere. Državljani 27 zemalja - među kojima su i ključne zemlje saveznice poput Britanije, Japana i Australije - putem izuzeća iz viznog programa State Departmenta -moći će ulaziti u Sjedinjene države na dosadašnji način, dakle bez viza.

Međutim, od 30. septembra, i oni će takođe morati da daju digitalizirane otiske prstiju i da se fotografiraju. Takva mjera izazvala je određene kontroverze, a u slučaju Brazila i recipročan odgovor. Naime i Amerikanci će prilikom ulaska u Brazil morati proći istu proceduru.

Promjene u režimu ulaska u Sjedinje države State Department je najavio prije nekoliko dana uz zahtjev upućen Kongresu, prema kojemu traži da za dvije godine produži rok do kojeg spomenutih 27 zemalja na bez-viznom režimu, a i druge moraju početi izdvati nove, visoko-tehnološki rađene pasoše ako žele da njihovi državljani budu izuzeti od obaveze davanja otisaka i fotografiranja prilikom ulaska u Ameriku. Ti budući pasoši bi trebalo da imaju ugrađen kompjuterizirani mikro-čip koji bi sadržavao otiske prstiju i druge identifikacione podatke vlasnika i koji bi bilo nemoguće falsificirati. Mnoge zemlje su najavile da će im biti teško da naprave takav pasoš. Nova američka pravila o pasošima stranaca koji će ulaziti u Sjedinje države rezultat su zakona usvojenog 2002. godine čija je svrha pojačavanje kontrole na granicama i povećanje unutarnje sigurnosti nakon napada od 11. septembra 2001. godine.

Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli o predstojećim promjenama u procesu ulaska u Sjedinje države rekao je da to ne bi trebalo da predstavlja neprijatnost za one koje dolaze u Ameriku i da to ne treba shvatiti kao pljusku američkim saveznicima.

ERELI: To ne bi trebalo tako shvatiti, jer sasvim sigurno to i nije bila namjera. Od zemalja na bez-viznom režimu mi ne zahtijevamo vize. Mi tražimo dvogodišnje odlaganje roka za nove pasoše. Mislim da je i to potvrda da je program dobar, da ima određene vrijednosti i da je važan. U isto vrijeme, postoje i određene sigurnosne potrebe. Mislim da svi shvataju te sigurnosne potrebe, da shvataju da program ulaska u Sjedinjene države - s obzirom na potrenu zaštite javnosti i Sjedinjenih Država - zaista nije nešto posebno neugodno niti komplicirano.

Prema riječima američkih zvaničnika uzimanje digitaliziranih fotografija i otisaka prstiju u imigracionim uredima na američkim aerodromima i u lukama ukupnu proceduru ulaska produžiće za manje od pola minute. Do sada je, od januara kada je ta procedura počela da se provodi, u Sjedinje države bez ikakvih problema uško oko pet miliona posjetilaca. Nekoliko stotina osoba za koje se sumnjalo da su prekršili zakon ili useljeničke propise spriječeno je da uđu na američko tlo.

Američki Kongres odredio je oktobar kao rok da i zemlje čijim građanima vize nisu nužne počnu izdavati visko-tehnološke, takozvane bio-metričke pasoše ili će izgubiti privilegiju ulaska bez viza. Međutim, prošlog mjeseca su i američki državni sekretar Colin Powell i ministar za unutarnju sigurnost Tom Ridge upozorili kongresmene i senatore na ”ozbiljne posljedice” ukoliko taj rok ne bude pomjeren.

Naime, američki turizam mogao bi izgubiti milijarde dolara ako bi turisti iz drugih država krenuli u neke treće zemlje.

XS
SM
MD
LG