Linkovi

Jedna od glavnih karaketeristika tog zasjedanja je, kaže Richard Williamson, američki predstavnik u komisiji, imenovanje i izlaganje sramu onih koji narušavaju ljudska prava. - 2004-04-02


Godišnje zasjedanje komisije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima je u toku u Ženevi. Jedna od glavnih karaketeristika tog zasjedanja je, kaže Richard Williamson, američki predstavnik u komisiji, imenovanje i izlaganje sramu onih koji narušavaju ljudska prava. Vidjeli smo primjere, uvijek iznova, rekao je on, gdje je bilo nevoljnosti i sporog napretka od strane zemalja koje su podvrgnute svjetlu komisije.

Ambasador Williams je imenovao brojne zemlje u kojima se narušavaju ljudska prava. Na Kubi, rekao je on, zloupotrebe ljudskih prava su se dramatično pogoršale.

”U martu 2003, 75 disidenata je kažnjeno sa zatvorskim kaznama u prosječnom trajanju od 20 godina, zbog nastojanja da ispolje svoja fundamentalna prava. Na Kubi se diskriminacija nastavlja. Zakonodavni sistem nije nezavisan. Postoji represija. Nema slobode štampe ili izražavanja. Šta više, nehumani zatvorski uvjeti su uobičajeni.“

Na srednjem istoku, rekao je ambasador Williamson, slab dojsije iranske vlade po pitanju ljudskih prava se pogoršao. Sirijska vlada i dalje vrši ozbiljna narušavanja. U Saudijskoj Arabiji, sloboda vjere još uvijek ne postoji. U Egiptu, vlada je uvela neke potencijalno značajne reforme 2003, međutim potrebna su još mnoga poboljšanja.

U istočnoj Aziji, burmanska vlada vrši velika kršenja ljudskih prava. Sjeverna Koreja je, rekao je ambasador Williamson, je i dalje jedan od najnehumanijih režima na svijetu. Što se tiče Kine, rekao je on, počeli smo 2003 s nadama da će se napredak zabilježen 2002 nastaviti.

”Nažalost, vidjeli smo korak nazad na osnovnim pitanjima ljudskih prava. Povećana su hapšenja aktivista za demokraciju. Dosije kineske vlade na Tibetu je i dalje loš.“

Ostale zemlje u kojima bi komisija UN-a trebala baciti svoje svjetlo uključuju Zimbabve, Demokratsku Republiku Kongo, Sudan, Rusiju, Bjelorusiju, Turkmenistan i Uzbekistan. Ako ne progovorimo, rekao je ambasadro Williamson, iznevjerićemo sebe isto toliko kao i one koji pate.

XS
SM
MD
LG