Linkovi

Od danas sedam novih zastava pred sjedištem NATO-a u Briselu - 2004-04-02


Od danas, pred glavnim sjedištem NATO u Briselu, vijori se još 7 novih zastava bivših komiunističkih zemalja, sada punopravnih članica vojnog saveza. Kada je riječ o BiH i njenim perspektivama da ubrza proces približavanja Alijansi, još ništa nije odlučeno, naglašavaju NATO zvaničnici.

Podizanjem zastava je u sjedištu NATO u Briselu svečano obilježeno primanje Rumunije, Bugarske, Litvanije, Latvije i Estonije, Slovenije i Slovačke, u članstvo vojne alijanse.

Pored ovoga, ministri vanjskih poslova su, kao i u sličnim prilikama, razgovarali o sigurnosnim prilikama na Balkanu. A svaki razgovor na tu temu počinje i završava nedavnim nemirima i nasiljem na Kosovu. Portvrdio je to i američki državni sekretar, Colin Powell, koji je oštro osudio nasilje, ali i pohvalio jedinice NATO zbog brze i efikasne akcije na smirivanju prilika.

To, prema Powellu, pokazuje odlučnost Alijanse da osigura mir i stabilnost Kosova i cijelog Balkana, što je, opet, u skladu sa ciljem postojanja vojnog saveza- osigurati mir u Europi.

Američki državni sekretar je rekao kako je tokom susreta ministara bilo riječi i o planu okončanja misije SFOR-a u Bosni i Hercegovini i europskom preuzimanju brige za sigurnost zemlje. Odluka o tome se očekuje na samutu NATO, juna ove godine u Istambulu.

"Ako NATO lideri u Istambulu donesu odluku o okončanju misije SFOR-a, očekujemo od Europske unije da pokrene svoju misiju. To će voditi ka novom početku. Vodjena od strane Unije, podržana od NATO, u okviru "Berlin plus" sporazuma, ta bi misija trebala osnažiti sigurnost Bosne i Hercegovine na dugi rok, i pomoći joj u procesu euro-atlantskog integriranja. Ključ za to je hvatanje i transfer ratnih zločinaca u Hag", rekao je američki državni sekretar, Colin Powell.

Domaćin današnjeg skupa u Briselu, generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, je takodje pomenuo suradnju sa Hagom, ocjenjujući šanse BiH i SCG da se u skoro vrijeme pridruže Partnerstvu za mir.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini , Jaap de Hoop Scheffer nije bio spreman da predvidi da li će se zemlja pridružiti Partnerstvu, kako je nezvanično najavljivano, na junskom samitu NATO.

On je dodao da nema vremenskog roka za prijem BiH u program Parterstva- sa druge strane, podvukao je važnost sudjelovanja u njemu, kao i ispunjenja neophodnih uslova da bi zemlja mogla dijeliti široko sigurnosno partnerstvo sa ostatkom Evrope i dobrog dijela Azije.

Medjutim, u slučaju Srbije i Crne Gore, bio je odredjeniji, izrazivši bojazan da se državna zajednica "ne kreće u pravcu Partnerstva".

"Svi se slažu, i NATO i Europska unija da je za prijem u Partnerstvo za mir veoma važna saradnja sa Hagom. Ako gledam u pravcu kako se odvijaju stvari u Srbiji i Crnoj Gori, ne vidim da idu u tom pravcu. Naprotiv. To svakako otežava situaciju", rekao je Scheffer.

XS
SM
MD
LG