Linkovi

Privilegija izvršne vlasti je pravo predsjednika da savjeti koje mu daju njegovi podređeni ostanu povjerljivi - 2004-03-31


Prvobitno odbijanje savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleeze Rice da javno i pod zakletvom svjedoči pred komisijom koja istražuje terorističke napade od 11 septembra, koju je uspostavio Kongres, nije prvi put da se predsjednički ogranak vlade, izvršni ogranak, sukobio s Kongresom oko toga koliko bi se informacija trebalo objelodaniti javnosti. Kako izvještava Molly McKitterick, gospođa Rice je upotrijebila princip koji se često koristio.

RICE:Što se mene tiče, ništa ne bi bilo bolje od toga da sam u mogućnosti da svjedočim, to bi zaista voljela, ali tu ima jedno važno načelo. Radi se o dugogodišnjem načelu da aktuelni savjetnici za nacionalnu sigurnost ne svjedoče pred Kongresom.

Načelo koje je navela gospođa Rice kao razlog da ne svjedoči javno pred komisijom je poznato kao privilegija izvršne vlasti. John White je profesor političkih nauka na katoličkom univerzitetu.

Profesor White:Privilegija izvršne vlasti je pravo predsjednika da savjeti koje mu daju njegovi podređeni ostanu povjerljivi. Argumenat je to da ti savjeti moraju ostati povjerljivi jer, ako se ti članovi kabineta pozovu da svjedoče pred Kongresom, oni bi mogli zasjeniti prirodu takvih savjeta koje su dali predsjedniku.

Privilegija izvršne vlasti korijene vuče iz tripartitnog sistema američke vlade. Zakonodavni ogranak se sastoji od Kongresa, koji ima ovlasti da donosi zakone i pravila vlade. Izvršni ogranak se ogleda u predsjedniku koji zapovjeda oružanim snagama. Na čelu pravnog ogranka se nalazi državni vrhovni sud.

Ustav daje mogućnost podjele ovlasti kao načina da se spriječi da bilo koji od ovih ogranaka vlade postane isuviše moćan. Ali on ne govori o tome kako bi ogranci, u ovom slučaju predsejdnik i Kongres, trebali raditi zajedno.

Profesor White:Ustav ne govori ništa o privilegiji izvršne vlasti. To je zapravo praksa koja se razvila tokom godina još od Washingtonove administracije.

Prvi američki predsejdnik George Washington je također bio i prvi koji je nije želio objelodaniti informacije pred Kongresom, kada je odbio objaviti svoje upute američkim diplomatama vezano za sporazum s Britanijom. 1954 predsjednik Dwight Eisenhower je bio prvi predsjednik koji je upotrijebio naziv privilegija izvršne vlasti. Predsjednik Richard Nixon je često koristio tu privilegiju, u jednom slučaju ne samo za svoje osoblje, nego za sve vladine uposlenike. Kada je predsjenik Nixon odbio dati svoje trake iz ovalnog ureda tokom istrage o aferi Watergate, vrhovni sud je donio odluku protiv njega, po prvi put ograničavajući privilegiju izvršne vlasti.

Profesor White:Ono što je sud naveo je da, ako predsejdnik i njegovo osoblje raspravljaju o kriminalnim pitanjima, onda privilegija izvršne vlasti više nije primjenjiva.

Profesor White kaže da Bushova administracija ima sklonost da privilegiju izvršne vlasti interpretira veoma široko, uključujući i slučaj sa svjedočenjem Condoleeze Rice. On kaže da će sudovi to i dalje definirati. Sljedeći veliki test bi mogao doći u junu kada vrhovni sud donese odluku o tome da li bi dosije komisije za pitanja energije potpredsejdnika Dicka Cheneya trebao biti objelodanjen ili se može zadržati u okviru privilegije izvršne vlasti.

XS
SM
MD
LG