Linkovi

Prijeti li reforma obrazovnog sistema u BiH pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku? - 2004-03-25


Reforma obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini posljednjih dana privukla je pažnju javnosti, nakon što hrvatski predstavnici nisu podržali prijedlog okvirnog zakona, koji se odnosio na visoko obrazovanje. Također, prije nekoliko dana i hrvatski ministri obrazovanja iz pet kantona Federacije izdali su zajedničko saopštenje za javnost u kojem su izrazili zabrinutost da bi reforma mogla Hrvatima uskratiti pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku.

U misiji OSCE-a, zaduženoj za reformu obrazovanja, kategorički ističu kako ne postoji prijetnja jeziku ili identitetu nijednog od naroda.

U nedavnom zajedničkom saopštenju za javnost, pet hrvatskih ministara obrazovanja iz Federacije BiH uz ostalo su istakli da je ustavno pravo hrvatskog naroda da ima svoj jezik i svoje škole, nastavne planove i programe, te da reforma obrazovanja ne može oduzeti ustavom garantovana prava konstitutivnim narodima u BiH.

Evo kako suštinu problema vidi jedan od potpisnika navedenog saopštenja, ministar obrazovanja HNK, Jago Musa:

«Svi nesporazumi u ovom trenutku, pa i u razgovoru sa međunarodnom zajednicom, svode se zapravo na jedno jamstvo – upotrebe vlastitog jezika, organizacije vlastitog školstva, nastavnog plana i programa, to su jedini nesporazumi. Konkretno, hrvatskom narodu uistinu trebaju jamstva, garancije da će to tako biti.»

Jedan od problema je, prema riječima gospodina Muse, ujedinjenje takozvane dvije škole pod jednim krovom, koje rade po bosanskom i hrvatskom programu. Gospodin Musa ističe kako nema garancija da će taj proces ostaviti mogućnost zadržavanja vlastitog programa i jezika.

U OSCE-u kažu kako je nedavna izjava hrvatskih ministara obrazovanja politizacija pitanja koja ne bi trebalo politizirati, te da bi trebalo poštovati obećanja data prije godinu i po potpisivanjem Strategije o reformi obrazovanja.

Govori portparol OSCE-a u Mostaru, Richard Medić:

«Ne postoji prijetnja jeziku ili identitetu niti jednog naroda. Prema Ustavu, tri konstitutivna naroda imaju pravo da govore svoj jezik. Kad je riječ o administrativnom ujedinjenju dviju škola pod jednim krovom, kao što i samo ime sugeriše, riječ je o administrativnoj, tehničkoj i pravnoj proceduri koja nema nikakve veze sa nastavnim planom i programom i koja nema nikakve veze sa jezikom. Administrativno ujedinjenje neće imati utjecaj na ova dva pitanja.»

Saznaje se i da je jučer u sjedištu OSCE-a u Sarajevu održan sastanak na vrhu o reformi obrazovanja. Taj sastanak nije rezultirao zaključcima, ali je predsjednik HDZ-a, Bariša Čolak dao garancije da će zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, koji je jednoglasno usvojen na državnom nivou, biti usklađen na nivou kantona.

XS
SM
MD
LG