Linkovi

Vojislav Koštunica primljen danas u Briselu - 2004-03-23


Predsjednik Vlade Srbije,Vojislav Koštunica ima razloga za zadovoljstvo nakon današnje radne posjete Briselu-svi visoki evriopski i medjunarodni zvaničnici sa kojima se susreo, predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, visoki predstavnik EU zavanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana, europski komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten i generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, isticali su važnost prestanka nasilja na Kosovu, stabilnosti SCG i njenog što bržeg približavanja euroatlantskim integracijama.

Predsjednik Evropske komisije, Romano Prodi je tako, slažući se sa tvrdnjom srpskog premijera da na Kosovu treba tragati za političkim rješenjem, iskazao uvjerenje da nema dugoročnog rješenja problema bez "neke vrste partnerstva na europskom nivou".

Koštunica se založio za zaustavljanje nasilja na Kosovu i obezbjedjenje osnovnih uvjeta za život. Upitan o kantonizaciji pokrajine, kakvu predlaže, Koštunica je pojasnio da je riječ o "jednom od termina", te da se to može tumačiti i "širokom decentralizacijom vlasti na Kosovu", koja ne bi prejudicirala konačan status Kosova.

Njegovi europski domaćini su, zamoljeni za komentar, izrazili zadovoljstvo Koštuničninim pojašnjenjem inisijative za kantonizacijom Kosova. "Možete to nazvati kako hoćete, važan je proces", rekao je Prodi.

Predsjednik Europske komisije je srpskom premijeru ovom prilikom ponovio da se ne može govoriti o progresu SCG ka evropskim integracijama bez saradnje sa Hagom.

"Nova vlada je odlučna u namjeri da ispunjava svoje medjunaodne obaveze, medju kojima je i saradnja sa Hagom", rekao je Koštunica, dodajući da se suradnja može voditi "na različite načine i različitom dinamikom". On ne želi da, kako kaže, "zbog saradnje sa Hagom destabilizuje institucije u Srbiji".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politku i sigurnost, Javier Solana, je, nakon susreta sa Koštunicom, najavljujući svoj sutrašnji odlazak u Prištinu, izjavio kako je očito da "tamo nisu funkcionirali organi vlasti" koji su bili dužni da zaustave nemire i nasilje.

Gost iz Beograda, zadovoljan posjetom Briselu, kaže:

"Ja sam ohrabren razgovorima koje smo vodili danas u Briselu. Uz sve ono što je propušteno u zaštiti ljudskih prava na Kosovu, onemogućavanju slobode kretanja, etnički motivisanom nasilju kojeg je na Kosovu bilo, mislim da je ceo svet svestan ozbiljnosti onoga što se 17. marta desilo na Kosovu. Mislim da imam pravo da poredim taj datum sa 11. martom u Madridu, a pomalo, ako hoćete, i sa 11. septembrom u New Yorku".

Za kraj briselskih susreta i jedna od nakonkretnijih poruka srpskom premijeru- generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer je izjavio da za SCG nisu propale šanse da se uskoro pridruži programu Partnerstva za mir- očekivanja su bila da će se Srbija i Crna Gora, kao i Bosna i Hercegovina, pozvati da se pridruže Partnerstvu da samitu NATO u Istambulu, juna ove godine.

"To zavisi , prije svega, od same Srbije i Crne Gore. Poznat je suštinski preduvjet- suradnja sa Haškim sudom. Tu potpuno podržavam Romana Prodija, koji je rekao istu stvar. Prijem SCG u Partnerstvo je i jasna želja NATO. To zato što mislim da je Partnerstvo za mir, pored ostalog, veoma važan program i mehanizam koji donosi stabilnost i sigurnost kakvu želimo za cijeli region. Zadovoljan sam da premijer Koštunica ističe želju da pridruženjem Partnerstvu i zato mislim da ako se ispune uvjeti, Istambul neće zakasniti".

XS
SM
MD
LG