Linkovi

Makedonija: Rat i Oaza mira - 2004-03-16


Rat i oaza mira, Makedonija tri godine nakon etničkog konflikta, naslov je panela koji je danas održan na Glasu Amerike, u organizaciji redakcije na makedonskom jeziku.Učesnici panela su bili zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euraziju Kathleen Stephens, zatim, makedonski ambasador u Sjedinjenim Državama Nikola Dimitrov i politički analitičar iz Woodrow Wilson centra koji je bio uživo na liniji iz Zagreba, Edward Joseph. Zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Kathleen Stevens je riječima hvale govorila o pokojnom predsjedniku Trajkovskom, velikom američkom prijatelju, kako ga je nazvala, naglasivši da njegova zaovstavština ne smije biti zaboravljena. Ambasador Dimitrov je kazao da je i dalje u šoku zbog iznenadne smrti Borisa Trajkovskog koji je zemlju izveo iz krize. Makedonija ulazi u fazu predsjendičkih izbora, kazao je ambasador Dimitrov, izrazivši uvjerenje da će novi makedonski predsjednik nastaviti voditi politiku Borisa Trajkovskog.On je napomenuo da Makedonija 22. marta predaje aplikacije za prijem u EU. Edward Joseph iz Woodrow Wilson centra je bio nešto drugačijeg mišljenja govoreći da Makedonija još uvijek nije spremna za izbore i da svi glasovi koji se mogu čuti u Makedniji nisu neophodno glasovi jedinstva.Ambasador Dimitrov je istakao tri momenta u odnosima koji se tiču finalnog statusa kosova i makedonske stabilnosti.

DIMITROV: U makedonskom je interesu da Kosovo bude stabilno i sa djelotvornim institucijama koje bi uspostavile vladavinu zakona na Kosovu. To je primarni interes Makedonije, a ne pitanje da li će Kosovo biti neovisno ili nešto drugo. I međunarodna zajednica i Makedonija trebaju biti sigurne da Makedonija bude što je moguće stabilnija prije rješenja finalnog statusa Kosova. Da bi se to postiglo nužno je riješiti sljedeća pitanja, smatra ambasador Dimitrov:Granice između Kosova i Makedonije su samo granice na papiru, ali ne i na terenu-kazao je on.Trebamo razgovarati sa Prištinom kako bi oni prihvatili ovu liniji razgraničenja. Ime Makedonije je također problem koji imamo sa Grčkom. Sam trenutni naziv države stvara utisak da je Makedonija provizorna država, da još uvijek nije dovršen proces dezintegracije Jugoslavije što pruža opravdanje onima koji bi je željeli vidjeti nestabilnu. Treće pitanje je paralelno sa reformom vojske, da što smo bliži NATO savezu , to smo stabilniji.

Makedonije je daleko dogurala , ali se pred njom nalaze još brojni zadaci.Što se tiče otvorenih pitanja koja stoje pred Makedonijom, kao što je ime države, mi bismo voljeli vidjeti takva pitanja riješenim. Sjedinjene Američke Države i EU zajedno pomažu Makedoniji. Nakon tragične smrti predsjednika Trajkovskog potrebno je učiniti veći napredak, još brži i još bolje, jer je put pred Makedonijom dug- zaključila je Kathleen Stephens iz State Departmenata.

Na kraju diskusije smo iskoristili priliku i Kathleen Stephens iz State Departmenata upitali kakvu vrstu pomoći prosječan građanin Bosne i Hercegovine može očekivati od Sjedinjenih Država za zemlju koja ima 13 nivoa vlasti, 45 procenata stopu nezaposlenosti, i sporo provođenje reformi.

STEVENS: Mislim da nam je potrebna još jedna dodatna diskusija od sat i po kako bi tek počela odgovarati na neka od vaših pitanja, od kojih su neka van moje ekspertize. Međutim, kazat ću vam ovo u smislu naše opće politike prema BiH, kao i prema Makedoniji: zemlja se mora nadati onom danu kada će ne samo biti u potpunosti normalizirana u smislu da se na njenom terenu ne nalaze inostrane trupe, kao što će to Makedonija dočekati, već , kao što je ambasador Dimitrov kazao, kako ne bi bili samo uživaoci sigurnosti, već oni koji aktivnu sudjeluju u njenoj izgradnji . To su sve ciljevi koje BiH može realno postići i prema kojima se ona kreće. Svijetla tačka u BiH su reforme koje se polako provode. Jučer je imenovan novi ministar odbrane BiH što je ohrabrujuće. Građani Bih preuzimaju budućnost u vlastite ruke uz pomoć koja se nastavlja, ne samo od Sjedinjenih Država, već i Evrope kako bi integracija biH bila potpuna.- zaključila je zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euraziju Kathleen Stephens.

XS
SM
MD
LG