Linkovi

BiH - Napredak reformi ili politički ćorsokak? - 2004-03-10


U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove danas je u Washingtonu održana diskusija na temu Bosna i Hercegovina- Napredak reformi ili politički ćorsokak. O ovoj temi su kao predstavnici Bosne i Hercegovine govorili Nikola Špirić predsjedavajući državnog parlamenta BiH, Mustafa Pamuk predsjedavajući zastupničkog doma parlamenta BiH te Igor Davidović, ambasador BiH u Sjedinjenim državama.

U svom obraćanju prisutnima Nikola Špirić je rekao da je u Bosni i Hercegovini ostvaren zanačajan napredak ali da zasluga za to više pripada predstavnicima međunarodne zajednice i međunarodnih institucija na različitim nivoima nego domaćim liderima kojima bi do tog napretka trebalo da bude stalo. Međutim gospodin Špirć smatra da se uloga međunarodne zajednice treba promijeniti. On kaže funkcija Ureda visokog predstavnika se od naredbodavne mora promijeniti u savjetodavnu. U mnogim slučajevima smatra gospodin Špirić parlament je zaobiđen, Vijeće ministara saopštava zakone koje je donio OHR i prisutna je maksimalna pasivizacija zastupnika u parlamentu. Stvari se između OHR i Parlamenta rješavaju, kako je rekao gospodin Špirić, po principu uzmi ili ostavi. Gospodin Špirić smatra da parlament treba da ima trostruku ulogu: da bude najodgovornija institucija za kreiranje i sprovođenje reformi, da ima ulogu u donošenju reformskih zakona i da ima demokratsku kontrolu važnih institucija u procesu integracije u Evropsaku uniju i euro-atlanske integracije.

Mustafa Pamuk predsjedavajući Zastupničkog doma se saglasio da se proces ispunjavanja zadatih uslova za priključenje u ove integracije odvija pod znatnom kontrolom Ureda visokog predstavnika ali da se reforme sprovode. Napomenuo je da su usvojeni zakoni o odbrani, sigurnosti i zaštiti, sudstvu, porezu i carinama što je jedan komplet zakona koji BiH približava EU i pruža nadu da će BiH u maju mjesecu postati pridruženi član NATO-a. Što se tiče političke situacije u BiH i vlasti u toj zemlji, ona je prema riječima gospodina Pamuka onakva kakvu je narod htio i izabarao. Gospodin Pamuk smatra da opozicija želi da joj neko dadne vlast koju nije osvojila i dodao da se od opozicije očekuje da predloži kvalitetne programe koje će narod, ako mu se dopadnu i usvojiti.

XS
SM
MD
LG