Linkovi

Državni sekretar Powell o Kini - 2004-03-09


Početkom ove godine blizu stotinu hiljada demonstranata miroljubivo je marširalo ulicama Hong Konga u znak podrške demokratizaciji. Lider Fronta za ljudska prava iz Hong Konga Richard Tsoi kaže da oni žele punu demokraciju, pravo da izaberu predsjedavajućeg i sve članove Zakonodavnog vijeća. Gospodin Tsoi je bio aktivno uključen u planiranje ovih demonstracija i onih čak masovnijih održanih u julu 2003. god. U govoru kojeg je održao 2. marta američki državni sekretar Colin Powell se osvrnuo i na Hong Kong:

POWELL: Za sve one kojima je stalo do demokratije važno je da Hong Kong ostane otvoren i tolerantan i da se njegova politička klima prema Kini nastavi razvijati u okviru Osnovnog zakona.

Hong Kong se 1997. god. vratio pod kinesku upravu. U skladu sa Zajedničkom kinesko-britanskom deklaracijom iz 1984. god. Kina se složila da Hong Kong za period od 50 godina zadrži svoj vlastiti sistem prava i sloboda u okviru tzv jedne zemlje,dva sistema. Sekretar Powell je rekao da je vrijeme na strani demokratije i tržišne ekonomije.

POWELL: Još uvijek postoji nekoliko, kako sebe nazivaju komunističkih zemalja u Istočnoj Aziji ali azijski komunizam odumire. Dio ekonomije pod kontrolom vlade je danas manji u Kini nego u Francuskoj.

Tržišno orjentisane reforme koje je Kina sprovela tokom poslednje dvije decenije ohrabrile su poduzetništvo i individualnu inicijativu. Kina danas ima šesto po jačini ekonomiju u svijetu. Kina je, kako kaže sekretar Powell ekonomski napredovala:

POWELL: Kineski politički sistem još uvijek nije u skladu sa tim. Ali naše shvatanje političke i ljudske prirode navodi nas na zaključak da će se to jednom desiti.

Kada Kina neizbježno dođe do toga da prihvati sistematske političke reforme, rekao je sekretar Powell, njeni lideri će vidjeti demokratiju u istom svjetlu u kojem su vidjeli tržišnu ekonomiju. Vidjeće da sloboda ugrađena u vladavinu zakona je ono što predstavlja budućnost i mi očekujemo da će donijeti odluku u skladu sa tim.

XS
SM
MD
LG