Linkovi

Ljudska prava u Iranu - 2004-03-05


Iranac Moshen Mofidi podlegao je nedavno ranama, nakon što je, kako je izvješteno, osuđen na bičevanje sa 80 udaraca kožnim bičem. Bio je to, pokazalo se, tragični dio službeno izrečene kazne. Prema informacijama Amnesty Internationala, gospodin Mofidi je bio optužen za posjedovanje antene za prijeme satelitskog tv programa i lijekova koji su sadržavali alkohol. Amnesty International navodi da je taj nesretni Iranac bio optužen i za poticanje ”izopačenosti“ jer je uočeno da njegove sestre imaju mladiće. Prije samog bičevanja Moshen Mofidi je proveo 4 mjeseca u zatvoru i za to vrijeme obolio. Kazna bičevanjem je izvedena unatoč njegovom narušenom zdravlju.

U posljednjem izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu navodi se da je i od ranije loše stanje ljudskih prava u Iranu pogoršano. U tom je izvještaju spomenuta i smrt kanadske fotoreporterke iranskog porijekla Zahre Kazemi, koja je umrla od posljedica batinjanja u policijskom zatvoru. Pritvorena je zbog fotografiranja u zatvoru Evin u Teheranu. Tokom pritvora tučena je brutalno, a umrla je nakon snažnog udarca u glavu. Torture koje nad pritvorenicima i zatvorenicima vrše pripadnici iranskih snaga sigurnosti su vrlo česte.

Više stotina reformski orijentiranih prosvjednika bilo je uhapšeno u junu prošle godine. Mnogi iranski politički aktivisti, studentski lideri i novinari ostali su iza rešetaka. Takođe je bilo i izvještaja o politički motiviranim ubistvima.

Lorne Craner, pomoćnik državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad kaže: To je pitanje koje smo pokušali pokrenuti i u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i u Komisiji za ljudska prava. Kanada je na zasjedanju Generalne skupštine predložila rezoluciju o Iranu kojom se osuđuje takva praksa i stanje ljudskih prava.

Usvajanje rezolucije na Generalnoj skupštini svjetske organizacije šalje jasnu poruku kojom ljudi širom svijeta shvataju stanje u kojem se nalazi narod Irana. Gospodin Craner kaže da Sjedinjene države sa drugim državama rade na tome da se iranski teokratski režim proglasi i smatra odgovornim za kršenja i zloupotrebe ljudskih prava.

Iranci su jasno pokazali da žele promjene. Nedemokratsko i samoustoličeno Vijeće čuvara vjere stavilo je veto na većinu proreformskih zakona. Ove godine članovi tog vijeća, ekstremni klerici, otišli su čak i dalje: skinuli su više od 2 hiljade kandidata sa izbornih lista predloženih za nedavne, uveliko kontrolirane parlamentarne izbore. Mnogi od tih kandidata bili su takođe pro-reformski orijentirani. Rekordan broj Iranaca na takav postupak odgovorio je bojkotom izbora.

XS
SM
MD
LG