Linkovi

Karadžić i Mladić su Osama bin Laden i Sadam Husein Evrope - 2004-03-04


U okviru dana BiH u UN-u, sinoć je u New Yorku održana posebna svečanost na kojoj je ambasadoru Richardu Holbrookeu uručena titula počasnog gradjanina Tuzle. Tim povodom je Ambasador Holbrooke našem novinaru Omeru Vatriću dao ekskluzivni intervju za Glas Amerike.

HOLBROOK: Vrijeme je da Bosanci i Hercegovci počnu sami voditi svoje poslove. Ali, dejtonski mirovni sporazum je okvir za vodjenje zemlje; on može biti unaprijeđen, ali ne i napušten.

VOA: Na pitanje da li bi dobro bilo da se konferencija o Daytonskom sporazumu održava svake godine, gospodin Holbrook odgovara.

HOLBROOK: Ja bih najviše volio da svake godine preispitamo, poboljšamo i ojačamo Dayton. To se medjutim ne radi i to mi je jako žao, jer bi to bila dobra ideja. Ova administracije je manje više BiH gurnula u pozadinu i to je greška. Međutim, naš najozbiljniji problem je to što još nisu uhvaćeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

VOA: Mnogi su vam postavili to pitanje - Da li je postojao dogovor da se oni ostave na slobodi?

HOLBROOK: Nikada nije bilo nikavog dogovora. Mi smo insistirali na tome da Karadžić odustane od svoje pozicije predsjednika R.S, kao i predsjednika SDS-a. Ništa mu nismo dali zauzvrat. Dva su razloga za ove glasine: prvo- klasična dezinforamcija koju su raširili Karadžić i SDS i drugo: činjenica da nije uhvaćen čini da izgleda da tu ima neke istine. To je takodjer jedan od mnogih razloga iz kojeg ga treba uhvatiti; no glavni razlog iz kojeg ga treba uhapsiti je taj što - sve dok su njih dvojica na slobodi - zemlja će se suočavati sa situacijom u kojoj imate bivšeg lidera koji se krije i nastoji izazvati nove nevolje, i poremetiti dogovore. Karadžić i Mladić su Osama bin Laden i Sadam Husein Evrope i moraju biti izvedeni pred lice pravde.

VOA: U tom svjetlu, da li je sada pravo vrijeme da američki vojnici napuste BiH?

HOLBROOK: Upravo zbog ovoga bi bila ozbiljna greška da Amerikanci sada napuste BiH. Oni ne bi trebali otići sve dok se Karadžić ne uhvati. Ostalo je još samo 1200 Amerikanaca, ali su oni ljepak koji drži stvari na okupu, centar, oni predstavljaju silu američkog prisustva i greška ih je prijevremeno povući.

VOA: Ambasador Holbrooke je govorio i o stanju u Srbiji i Crnoj Gori, predvidjajuci u bliskoj buducnosti dvije nove drzave na Balkanu - neovisno Kosovo i Crnu goru.

Srbija ima demokratski sistem, istina slab, ali Koštunica je demokratski izabrani lideri koalicije koju čine četiri stranke ili više stranaka, ne sjećam se tačno, i ja poštujem gospodina Koštunicu. Srbija sada pred sobom ima istorijski izbor : ili da ostane gdje je danas i nikada se pridruži Evropskoj uniji ; ili da izabere Evropu u odnosu na Kosovo, Brisel u odnosu na Prištinu. Ukoliko izabere Kosovo, neće dobiti ništa, tako da Srbi moraju prepoznati da je neizbježno Kosovu dati neovisnost. Takodjer je bitno da tu neovisnost moraju pratiti čvrste garancije u pogledu sigurnosti, političkih i vjerskih prava manjinskih Srba na Kosovu i zaštite njihovih vjerskih i istorijskih spomenika. O tome se treba pregovarati što je prije moguće putem međunarodne zajednice predvođene Sjedinjenih Državama. Činjenica da više od četiri godine nakon okončanja sukoba nije bilo nikakvih ozbiljnih razgovora, osim onih trosatnih direktnih razgovora u Beču koji ničim nisu rezultirali i predstavljaju veliki neuspjeh. Drugo, Srbija i Crna Gora je ono što bi mi u Americi nazvali ”brak na silu“. Oni bi trebali odlučiti da li žele da ovaj brak preživi ili ne. Ukoliko slobodno i dobrovoljno izglasaju da se razvedu, onda bi im trebalo dozvoliti da pođu zasebnim putem. Tamo gdje je nekada bila jedna Jugoslavija sada se nalazi pet zemalja. Ako bi mogao predvidjeti, rekao bih da deset godina od današnjeg dana, pet godina od danas će biti sedam zemalja. To je samo predviđanje, a na narodu je u regionu da odluče šta će biti; međutim kakv god da bude, proces bi se trebao razvijati mirno , a to zahtijeva prisustvo i liderstvo međunarodne zajednice kao i kod Daytona u BiH.

XS
SM
MD
LG