Linkovi

Washington: Robert Mueller govorio o borbi protiv globalnog terorizma i kriminala - 2004-02-18


Direktor FBI, Robert Mueller je danas u Washingtonu, u Medjunarodnom press centru govorio o borbi protiv globalnog terorizma i kriminala, i odgovarao na pitanja inostranih dopisnika.

Direktor Mueller je prvo kratko govorio o prioritetima u aktivnostima FBI-a nakon 11 septembra i budućnosti FBI u globaliziranom svijetu u kojem danas živimo.

Prvi zadatak je borba protiv terorizma kako bi osigurali da se 11 septembar više nikada ne ponovi. Da bi udovoljili tom prioritetu mi imamo druga dva koja su u vezi sa nacionalnom sigurnosti. Prvi je kontraobavještajna djelatnost, a drugi je zaštita Sjedinjenih Država od napada na kompjuterske sisteme, rekao je gospodin Mueller.

Kada je riječ o prioritetima u borbi protiv kriminala, korupcija i gradjanska prava su i dalje na vrhu liste rekao je direktor FBI-a. Pri tome je on spomenu Enron i neke druge slučajeve korupcije u Sjedinjenim Državama.

Kao treći proritet se pojavljuje borba protiv nacionalnih i transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa. Kako svijet postaje manji sa mobilnim telefonima, internetom i avionskim saobraćajem tako se i potreba za suradnjom medju državama povećava u cilju borbe protiv medjunarodnog kriminala. U tome je posebno važno razviti novu tehnologiju informativne strukture kako bi odgovorili potrebama sigurnosti u budućnosti, naglasio je gospodin Mueller.

Odgovarajući na pitanje italijanskog novinara o suradnji evropljana u vezi sa zahtjevom da u avionima budu naoružani šerifi, gospodin Mueller je rekao da sa evropskim zemljama imaju veoma dobru suradnju.

Novinar Al-Yazeere je pitao o deportaciji i zatvaranju muslimana u Americi?

Kada je riječ o zatočenim nakon 11 septembra cilj je bio ustanoviti ko i da li u Sjedinjenim Državama planira drugi val terorističkih napada, što je bilo logično predpostaviti da sljedi. U tom cilju intervuirani su mnogi ljudi, a oni koji su zatočeni, pritvarani su iz tri razloga. Zbog nerješenih lokalnih ili federalnih optužbi koje zahtijevaju pritvor, ili nerješenih imigracionih pitanja i jedan manji dio onih koji su smatrani materijalnim svjedocima. Status većine takvih je uglavnom već riješen. Gospodin Mueller je posebno naglasio dobru suradnju sa muslimanskim zajednicama u Sjedinjenim Državama nakon terorističkih napada 11 septembra, dodajući da su 99,9 posto Amerikanaca muslimana patriotski raspoloženi i pružaju punu podršku u borbi protiv terorizma.

Na pitanje novinara ITAR TASSA, gospodin Mueller je ukazao i na vrlo dobru suradnju sa Rusijom, posebno u oblasti terorizma i organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

Na pitanje egipatskog novinara iz lista Al Ahram, o suradnji arapskih zemalja u borbi protiv terorizma koje su bile protiv rata u Iraku, direktor FBI je odgovorio da nijedna od tih zemalja nije smanjila suradnju, nego je u mnogim zemljama pojačana. To se posebno pokazalo u zemeljama koje su prtrpjele terorističke napade na svom tlu. A, nakon posjete Parizu i Britaniji, rekao je Robert Mueller, mogu vam reći da naša suradnja ne može biti bolja.

Konačno odgovarajući na pitanje Finskog novinara o Patriotskom zakonu, gospodin Mueller je stao u njegovu odbranu, kao instrumenta koji je omogućio da Sjedinjene Države budu sigurnije i uz to je doprinio većoj sigurnosti drugih zemalja u svijetu. Patriotski zakon je omogućio da se razbiju zidovi izmedju domaće i inostrane obavještajne službe, koje je prije bilo nemoguće zaobići. Objašnjavjući to on je rekao da je prije desetak godina bilo normalno da imate odvojenu unutarnju i vanjsku obavještajnu aktivnost. Medjutim, napadi od 11 septembra su pokazali da se stvari trebaju mjenjati i da je potrebna veće suradnja. Plan napada 11 septembra je napravljen u Afganistanu, brojni teroristi su koristili Hamburg kao smještaj prije akcije, koja je na kraju izvedena u Americi, podsjetio je gospodin Mueller. Patriotski zakon je omogućio zajedničko raspolaganje informacijama ne samo u zemlji nego i izmedju sigurnosnih agencija drugih zemalja. Kongres radi na nekim dogradnjama Patriotskog zakona, ali je on, po riječima, direktora FBI vrlo koristan instrument u uspješnoj borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG