Linkovi

Partnerstvo za Bliski istok - 2004-02-13


Mnoge zemlje na Bliskom istoku, kako to stoji u temeljnim izvještajima Ujedinjenih naroda o sadašnjem stanju i razvojnim tendencijama čovječanstva, ne štite osovna ljudska prava, a nedostaje im i političke odgovornosti. To znatno doprinosi padu općeg nivoa znanja i ekonomskog rasta i rezultira sve većim zaostajanjem arapskih zemalja za ostalim dijelovima svijeta. Beznađe, a s njim i ozlojeđenost običnog stanovništva u tim zemljama rastu i predstavljaju plodno tlo za islamski ekstremizam.

Nastojeći pomoći u obnovi nade i mogućnosti u arapskim zemljama Sjedinjene Države pokrenule su niz aktivnosti nazvanih ”stragegijom prema slobodi na Bliskom istoku.” Amerika više neće ćutati dok autokratske vlade nastoje sačuvati moć na račun budućnosti vlastitog naroda. Umjesto toga Sjedinjene Države će surađivati sa partnerima u vladama arapskih zemalja i građanskih društava na zaštiti ljudskih prava i ostvarivanju političkih reformi. Ipak ”istinske demokratske reforme moraju doći iznutra“ - istakao je američki predsjednik George W. Bush i dodao: Širom Bliskog istoka oni koji se zalažu za reforme vrše pritisak za promjene. Od Maroka, preko Jordana do Qatara vidimo da dolazi do održavanja izbora, usvajanja propisa o zaštiti žena, a javlja se i dinamičan politički pluralizam. Kada oni koji predvode te i takve reforme zatraže našu pomoć, Sjedinjene Države će im pomoći.

Namjera američkih inicijativa u okviru programa Partnerstvo za Bliski istok je pomoći promociju političkih, ekonomskih i obrazovnih reformi. Žene su na Bliskom istoku posebno zapostavljene, a često su im uskraćena porodična prava koja imaju muškarci kada je u pitanju pravo na vlasništvo, nasljedstvo, čak i putovanje. Iz tih razloga američke inicijative su usmjerene i na mogućnosti za poboljšanje položaja žena. Dio tih inicijativa je konferencija koja će ovog mjeseca biti održana u Jordanu. Na toj konferenciji govoriće se o izazovima sa kojima se žene suočavaju u pravosuđu, te o zakonima i praksi kojom se ženama osporava jednakost pred zakonom. Jedna od zemalja u kojoj su prava žena vrlo ozbiljno ograničena je i Saudijska Arabija. Ali, čak i tu, određeni napredak je ostvaren. Selwa al-Hazzaa, šef odjela za očna oboljenja u specijalističkoj bolnici Kralj Faisal, ističe: Moja majka nije išla u školu, jer za nju nije bilo škola. Ja, slijedeća generacija, sam lječnik i redovni profesor.

Ljudi na Bliskom istoku, i žene i muškarci, koji čeznu za slobodom i novim, budućim mogućnostima uvidjeće sada da u Sjedinjenim Državama imaju snažnog prijatelja.

XS
SM
MD
LG