Linkovi

Fulbrightov program i studenti sa Srednjeig istoka - 2004-02-12


Dvadeset i pet iračkih studenata i naučnika borave u Sjedinjenim Državama da bi studirali po Fulbrightovom programu. Oni su prvi Iračani koji učestvuju u ovom programu još od 1990. kad je Saddam Hussein izvršio invaziju na Kuwait. Tako ih je i državni sekretar Colin Powell pozdravio poželjevši im dobrodošlicu kao prvim Fulbrightovim stipendistima iz sada slobodnog Iraka.

Oni, medjutim, neće biti i posljednji. U narednim mjesecima i godinama, ovamo će dolaziti još više iračana, da studiraju, predaju i istražuju u Sjedinjenim Državama. I Amerikanci će to isto raditi u Iraku - kao što rade i u drugim zemljama širom svijeta.

Kongres je osnovao Fulbrightov program, a njime upravlja State Department. On se odvija u oko 150 zemalja, uključujući doslovno sve zemlje Srednjeg Istoka, osim Irana i Libije. Po ovom programu ove godine će u Sjedinjene Države doći oko 200 studenata i naučnika iz srednjeistočnih zemalja, a istovjetan broj Amerikanaca će studirati, predavati i istraživati u zemljama Srednjeg Istoka.

Gospodin Powell je rekao da su irački Fulbrajtovci - budućnost jednog otvorenog, demokratskog i prosperitetnog Iraka:

”Kao pioniri Fulbrightovog programa u Iraku, morate znati da su Fulbrightovi stipendisti iz drugih zemalja upravo bili oni koji su upućivali izazove rukovodstvima svojih zemalja kad su one činile istorijske korake u prelasku na demokratiju.“

Medju Fulbrightovim stipendistima su i 33 dobitnika Nobelove nagrade. Medju onima koji su u Ameriku dolazili po Fulbrightovom ili nekom drugom programu kulturno-obrazovne razmjene - su: generalni sekretar UN Kofi Annan, njegov prethodnik Boutros Boutros Ghali, pokojni egipatski predsjednik Anwar al-Sadat, te kabinetski ministri iz Jordana, Maroka, Saudijske Arabije i Jemena.

Irački student, Fulbrajtovac, Rawand Abdulkadir Darwesh, Kurd iz Erbila, kaže da je već imao priliku da sretne brojne Amerikance, veoma različitog porijekla.

”Pronašao sam ovdje širok krug ljudi, porijeklom iz različitih naroda, iz cijelog svijeta.“

To bogatstvo različitosti obogatilo je i Ameriku. A ako budu i saradjivali, široki krug iračkih vjerskih i etničkih grupa u Iraku, može zemlju voditi ka boljoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG