Linkovi

Reakcije u američkom Kongresu na govor direkotra CIA-e - 2004-02-06


Reagirajući na jučerašnji govor direktora CIA-e, Georgea Teneta, Demokrati u Kongresu su ga kritizirali što nije preuzeo odgovornost za pogrešne obavještajne podatke o iračkom oružju prije nego što su Sjedinjene Države krenule u rat protiv te zemlje.

Demokrati su veoma brzo izrazili razočarenje govorom gospodina Teneta, kojim je on branio djelovanje svoje agencije, uprkos netačnim podacima o iračkom oružju.

Senator Byron Dorgan iz Sjeverne Dakote: Gospodin Tenet je propustio da u svom govoru prizna ono što je već cijela zemlja shvatila, počev od Davida Kaya i drugih - da nas je ovbavještajna služba obmanula u vezi sa Irakom.

Medjutim, predsjedavajući senatskog Komiteta za obavještajne poslove, republikanski senator Pat Roberts - premda priznaje da su obavještajni podaci bili netačni - smatra da fokus treba da bude na reformi, a ne na optuživanjima.

Ne mislim da je sada vrijeme da se naše obavještajne službe udaraju po glavi i ledjima, za nešto što je, barem se meni tako čini, promašaj ili propust obavještajnih službi na globalnom nivou, kaže Par Roberts.

Nekoliko mjeseci pred rat, CIA je zbačenog iračkog lidera Saddama Husseina optužila da gomila hemijsko i biološko oružje, i da nastoji da dodje do nuklearnog oružja.

Nakon 6 mjeseci potrage, bivši glavni američki inspektor za oružje, David Kay, izjavio je pred Kongresom prošle sedmice - da nikakvo oružje nije nadjeno i izrazio sumnju da će išta od toga ikada biti nadjeno.

Senatski Komitet za obavještajne poslove upravo zaključuje sedmomjesečnu istragu o predratnim obavještajnim podacima o Iraku. Ovaj panel, na sjednicama iza zatvorenih vrata, raspravlja o nacrtu izvještaja i nada se, kako je saopšteno, da će krajem idućeg mjeseca održati javnu raspravu o svojim nalazima.

Senator Roberts je izjavio da je njegov Komitet utvrdio da nije bilo nikakvog političkog pritiska na obavještajne analitičare prije američke invazije na Irak.

Medjutim, Demokrati iz istog Komiteta kažu da vjeruju da je Bushova administracija moguće ipak vršila pritisak na CIA-u da manipulira obavještajnim podacima kako bi se stvorili razlozi za rat. Senator Jay Rockefeller i najviše rangirani Demokrata u tom Komitetu.

”Mislim da je veoma važno pitanje upotrebe obavještajnih podataka od strane onih koji kreiraju politiku, oni su ti koji donose odluku da li da se ide u rat, a ne obavještajci.“

Republikanski senator Jon Kyl, takodje član tog Komiteta, bijesan je na Demokrate koji sugeriraju da su obavještajni podaci možda bili prefabrikovani da bi se opravdao rat.

”Mislim da bi za bilo koga bilo pogrešno da danas kaže da smo svi pogriješili i da je sve krivica predsjednika Busha. I, svakako, niko ne bi smio da kaže da je rukovodstvo ove zemlje, na ovaj ili onaj način, obmanulo američki narod kako bi se opravdalo ulaženje u rat. To bi bilo apsolutno neodgovorno.“

Senatski Komitet za obavještajne poslove danas nastavlja sa raspravama iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG