Linkovi

EU ozbiljno upozorila Sarajevo da je vrijeme za akciju - 2004-02-05


Nakon posjete člana Predsjedništva BiH, Sulejmana Tihića Briselu i razgovora vodjenih sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom, stav zvaničnog Brisela je da b-h političari moraju prekinuti "začarani krug" koji zatvaraju, po njima,"apatija i objektivna ograničenja", kako bi otpočeli neophodne reforme.

Bosna i Hercegovina gotovo stoji na mjestu u reformama i provodjenju zakona koje je do sada uspjela usvojiti, što njoj ne garantira otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom do ljeta, kako je bilo predvidjeno, a i dovodi u pitanje osnovanost očekivanja da će summit NATO u Istambulu garantirano i bez rezervi pozvati zemlju medju članice Partnerstva za mir.

Diplomatski izvori Vijeća ministara EU su nakon susreta Tihić- Solana potvrdili da je po njihovoj ocjeni cijela ova situacija slična začaranome krugu iz kojega se još nije izašlo.

Nesavršenost Daytonskih rješenja temelj je problemima s kojima se suočavaju vlasti u BiH: Da, vrlo je moguće da Dayton sadrži u sebi takva ograničenja koja zatvaraju začarani krug, rekla je, s tim u vezi, glasnogovornica Javiera Solane, Cristine Gallach, dodajući da vjeruje da koncept Daytona nije jedini razlog zašto se toliko energije i vremena gubi na unutrašnjim političkim natjecanjima i jalovim igrama, umjesto da se ulože u jedino područje koje obećava bolju budućnost cijeloj zemlji- reformiranje i približavanje europskim standardima.

Stagnacija u reformama počela je ozbiljno zabrinjavati EU koja bi htjela preuzeti mirovnu misiju NATO. Upozorenja Javiera Solane data izravno Sulejmanu Tihiću, prvo je ozbiljnije podsjećanje Sarajevu da je vrijeme za pravu akciju, jer su rokovi u kojima BiH treba zadovoljiti osnovne kriterije za početak integracijskih procesa veoma blizu a dosadašnji rezultati ne garantiraju ni da bi pojačan tempo mogao nadoknaditi izgubljene mjesece.

"Izgleda da se političari u BiH više bave unutrašnjopolitičkim natezanjima nego li konkretnim ciljevima transformacije zemlje u europsku državu", zaključuje Solanina glasnogovornica, naglašavajući da je, i pored objektivnih poteškoća, primarna odgovornost za reforme na zvanicčom Sarajevu.

XS
SM
MD
LG