Linkovi

D. Rumsfeld: Predsjednik Bush nije imao izbora nego da izvrši invaziju Iraka - 2004-02-05


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je nastojao odbraniti način na koji je administracija predsjednika Busha koristila obavještajne podatke pred rat u Iraku - a koji su se ticali iračkog oružja za masovno uništenje - tijekom jučerašnjeg obraćanja američkom Kongresu. Ministar Rumsfeld je inače svjedočio pred jednim senatskim Odborom u nastojanju da opravda zahtjev za budžetom za Pentagon u iznosu od 401 milijarde dolara, za tekuću fiskalnu godinu:

Ministar Rumsfeld je izjavio pred Senatom da predsjednik Bush, s obzirom na iračku povijest i neprestano izigravanje rezolucija UN-a od strane Saddama Husseina - nije imao izbora nego da izvrši invaziju:

”Što se tiče Iraka - on je uzeo u obzir sve postojeće dokaze. Uzeo je u obzir 11. septembar, i Saddamovo ponašanje konstantnog varanja. On je uzeo u obzir i godine nepoštivanja rezolucija UN-a i činjenicu da je Saddam i dalje pucao na američke i britanske avione koji su provodili Rezoluciju za zone zabranjene za letove.“

Rumsfelda su takodjer pitali da prokomentira prošlonedjeljno svjedočenje pred Kongresom bivšeg šefa američkog tima za inspekciju oružja, Davida Kaya, koji je rekao Kongresu da je CIA bila gotovo totalno u krivu vezano za obavještajne podtake koje je obezbijedila pred rat u Iraku. Donald Rumsfeld je rekao kako treba pričekati konačne nalaze ekspertnog tima koji je ranije vodio baš David Kay - i tek onda donositi prosudbe.

”Naša zemlja, i predsjednik Sjedinjenih Država, su odlučni da idu do kraja ovog pitanja, da vide šta je na stvari. Mi smo odlučni u tome, odlučan je i Kongres. Siguran sam da ćemo, kao država, otkriti šta iza toga stoji.“

Pod intenzivnom vatrom pitanja senatora Edwarda Kennedyja, ministar Rumsfeldje priznao da se možda nesretno izrazio kada je rekao, po ulasku američke vojske u Irak, da zna gdje je zabranjeno oružje: U pravu ste - jesam rekao - Znamo mi gdje je oružje - što se pokazalo, u retrospektivi, drugačijim od onoga što smo svi željeli.

Ove je nedjelje predsjednik Bush kazao da će naimenovati jednu dvo-stranačku komisiju koja bi ispitivala o eventualno pogrešnim obavještajnim podacima, bilo za Irak ili druge zemlje. Neki u Kongresu, medjutim, takav predsjednikov potez kritiziraju, rekavši da Komisija koju imenuje Bijela Kuća ne može biti istinski objektivna.

XS
SM
MD
LG