Linkovi

Senator John Kerry pobijedio na stranačkim izborima u New Hampshire-u - 2004-01-28


Senator Kerry je prema prikupljenim izvještajima osvojio 39 procenata glasova, a slijedi ga bivši guverner savezne države Vermont Howard Dean sa 26 procenata. Penzionisani general Wesley Clark i senator iz Sjeverne Karoline John Edwards dijele treće mjesto sa 12 procenata glasova. John Kerry, koji je izmijenio oblik utrke za predsjedničku nominaciju još na izborima u Iowi 19 januara, je obećao da će takav zamah prenijeti u svaku saveznu državu.

Demokrate iz svih dijelova molim da nam se pridruže kako bi mogli poraziti G.W. Busha i ekonomiju privilegovanih, kako bi mogli ispuniti ideal mogućnosti, ne samo za neke, već za sve Amerikance, rekao je John Kerry.

A šta kažu Kerryjeve pristalice--Lida Harkins:

Nisam bila ovoliko uzbuđena otkako je John Kennedy bio nominiran prije toliko godina. Kerry je veliki čovjek i mislim da će postati predsjednik.

Mislim da će Kerry odavde ići skroz do kraja. Mislim da je neko vrijeme malo kaskao i sada će iskoristiti zamah koji je dobio prošlog ponedjeljka i završiće u Bijeloj kući, kaže Liney Titus.

Pristalice Howarda Deana međutim nisu bile isuviše sretne.

Nisam sretan zbog ovoga--mislim da mogu reći da sam tužan, ali ipak još uvijek postoji puno nade, kaže James Ottmann.

Oko 200 hiljada glasača je izašlo na preliminarne izbore, lako obarajući rekord od 170 hiljada glasača iz 1992 godine kada je Paul Tsongas porazio tadašnjeg guvernera savezne države Arkansas Billa Clintona. Nakon obilaska restorana, prodavnica i domova stanovnika Iowe i New Hampshirea, kandidati se sada kreću ka hladnoj realnosti nacionalne kampanje: okupljanju na aerodromima i multimilionskim reklamama u sedam saveznih država u kojima će se održati izbori sljedećeg utorka.

A u narednim mjesecima će se širom zemlje održati glasanje kako bi se izabrali delegati za nacionalnu konvenciju demokratske stranke, koji će izabrati predsjedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG