Linkovi

Beskućnici u Americi - 2004-01-27


Amerika je sinonim uspjeha i bogatstva. Međutim sve je veći broj Amerikanaca za koje su uspjeh i novac nedostižan san. Riječ je o beskućnicima. Stručnjaci kažu da njihov broj dostiže cifru od 3,5 miliona broj koji je kako neki procjenjuju za dvije godine porastao za 14 procenata. Među beskućnicima od kojih su tri četvrtine muškarci ima ratnih veterana, službenika pa čak i djece. Ovaj problem nalazi se visoko na dnevnom redu svake urbane zajednice u Americi ali samo nekoliko lidera u tim zajednicama čini se da su u stanju da se udube u taj problem. Jedna žena međutim misli da ima rješenje ovog problema - radikalna nova šema kojom se predviđa preuređenje napuštenih zgrada u hotele koji bi pružili stalni dom beskućnicima i vratili im dostojanstvo. Ova inicijativa nazvana je Zajednički cilj.

TOBEY PITMAN, SVEŠTENIK, BAPTISTIČKI CENTAR BRANTLEY: Svaku noć se dešava da odbijamo ljude. Kada su nam svi kreveti zauzeti nemamo izbora nego da ljude vraćamo, kaže sveštenik Tobey Pitman iz baptističkog centra Brantley.

Dole i napolje. Bez posla, bez novca, nigdje mjesta gdje se može skloniti. Američka armija beskućnika. Procjenjuje se da ih ima tri i po miliona širom zemlje i svakoga dana njihov broj raste.Ovdje u New Orleansu građanski i crkveni lideri počinju shvatati da se rješenje problema beskućnika u tom gradu ne može postići jednokratnim potezima. Samo davanje obroka i prenočišta prije nego što ih se ponovo vrati na ulicu ništa ne rješava.Rosanne Haggerty, predsjednica inicijative Zajednički cilj ima plan za koji smatra da može pomoći da se trajno riješi problem beskućnika.Prvi grad u kojem je krenula sa sprovođenjem inicijative bio je New York a prvi projekat bio je hotel Times Square.

ROSANNE HAGGERTY, PREDSJEDNICA INICIJATIVE ZAJEDNIČKI CILJ: Times Square koji je bankrotirao devedesetih godina, bio je prava ruševina, padao je u zaborav i mi smo razmišljali na koji način zgrada može biti sačuvana i kako može postati neka vrsta stambenog rješenja za ljude kojima je to bilo potrebno.To je predstavljalo krupan poduhvat. Izgrađena 1922. god zgrada nekada luksuznog hotela bila je zapuštena i u veoma lošem stanju. Rosanne je stalnim lobiranjem uspjela nagovoriti velike kompanije, ured gradonačelnika i službe za socijalnu pomoć da podrže njenu viziju.Prvi radikalan korak bio je da se ponudi kombinacija smještaja za beskućnike i radnike sa niskim primanjima. Kako kaže Rosanne Hagegerty Times Square hotel sada je dom za 652 stanara. Polovina njih su prije nego što su se smjestili u Times Square bili beskućnici. 326 stanara su radnici sa niskim primanjima raznih profesija od glumaca, muzičara, nekoliko učitelja, ljudi koji su radili u hotelima na tom području. Uspjeh koji je ovdje postignut inicirao je otvaranje još tri prihvatilišta u New Yorku uključujući tu i istorijski hotel Princ George. Joe Carr je živi dokaz uspjeha ove inicijative. Glumac i konobar po zanimanju Joe već 18 mjeseci stanuje u Princ Gergu i sada pokušava da se obuči za instruktora fiskulture.

JOE CARR, STANAR: Ovo je moj dom.

Kako kaže Joe Carr inicijativa Zajednički cilj pomaže vam da sami sebi pomognete.

JOE CARR, STANAR: Ja sam se cijelog svog života bavio glumom. Živim na 28. ulici na Manhattanu. To je kao ostvarenje sna. Dok god mi to budu dozvolili ja ću ovdje ostati.

Pristup koji ima inicijativa Zajednički cilj beskućnicima obezbjeđuje krov nad glavom i socijalno okruženje. Trebalo je dosta napora da se to postigne. Ali kako kaže Rosanne Haggerty:

ROSANE HAGGERTY: Ovim modelom rješavaju se brojni problemi. Ja duboko vjerujem da ovaj model ne samo da može nego je pokazao u praksi da nudi rješenje problema.

XS
SM
MD
LG