Linkovi

Pojačava se nadmetanje medju devet demokratskih kandidata - 2004-01-05


Na američkoj političkoj sceni, sa početkom godine, pojačava se nadmetanje medju devet demokratskih kandidata ko će od njih biti nominiran da se na izborima u novembru nadmeće sa sadašnjim predsjednikom, republikancem George W. Bushom.

Kandidata sa najviše izgleda da bude nominiran, Howarda Deana iz Vermonta, jučer su u televizijskoj debati kritizirali ostali kandidati za predsjedničku nominaciuju, dok je on sam pozvao sve ostale da rade zajedno kako bi pobjedili predsjednika Busha.

U agresivnoj debati na početku izborne godine, Howard Dean je izazvao kritike ostalih demokratskih kandidata posebno po pitanjima trgovine, terorizma, i poreza, što on nije uvažio dodajući da su njegovi rivali uhvaćeni sadržajem predsjednika Busha. Bivši guverner Vermonta je, ponovo, govorio o svom protivljenju ratu u Iraku, što ga je najviše i dovelo na čelnu poziciju medju demokratskim kandidatima za predstojeće izbore.

Deanovo opće pobijanje kritika od svojih kolega uslijedilo je u debati samo 15 dana prije preliminiarnih izbora u Iowi, kao prvom nadmetanju demokratskih kandidata za nacionalnu konvenciju u odlučivanju ko će biti izazivač predsjedniku Bushu. S obzirom na kratko vrijeme koje je ostalo za kampanje, drugi kandidati su jučerašnju debatu u Johnsonu u Iowi od samog početka koristili da bi ga napadali.

Senator Joe Liberman iz Connecticuta, mada ne učestvuje u kampanji u Iowi, bio je prvi koji je napao Howarda Deana, ismijavajući ga zbog njegove tvrdnje da hapšenje Saddama Husseina nije Ameriku učinilo sigurnijom.

On je to rekao, nakon što je Howard Dean spomenuo da su 23 američka vojnika ubijeni od kada je uhvaćen Saddam Hussein, i da američki borbeni avioni prate komercijalne letove zbog zabrinutosti za sigurnost.

Kongresmen, Dick Gephard iz Missouria je napao gospodina Deana da podržava trgovačke sporazume koji su kod kuće doveli do velikog gubitka poslova u oblasti industrije, kao Sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika, te ulazak Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Joe Liberman je, medjutim, iznio kontraagrumente, dodajući da Amerika ne može otvarati nove poslove podizanjem zidova protekcionizma, te da u samoj Iowi na 100 hiljada poslova ovise upravo od trgovine sa svijetom.

Kandidat za predsjedničku nominaciju, Dennis Kucinich, kongresmen iz Ohio-ja, koji je negdje na začelju kada je riječ o dosada izraženoj podršci na području cijele Amerike, je imao najekstremnije gledište. On je rekao da bi trebalo potpuno poništiti američko učešće u sporazumu NAFTA i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. On takodjer misli da je 150 milijardi dolara umjesto na Irak trebalo potrošiti na programe u zemlji.

Carol Moseley-Braun, bivša senatorica iz Illinoisa i jedina žena kandidat, misli da povlačenje iz Iraka nije tako jednostavno.

Sedam od ukupno devet demokratskih kandidata su učestvovali u debati. Wesley Clark i Al Sharpton su jedini koji su se odlučili da umjesto u Iowa-i kampanju tokom vikenda, pred prestojeće preliminarne izbore, vode u drugim državama.

XS
SM
MD
LG