Linkovi

KRAVLJE LUDILO - TEŠKE POSLJEDICE PO SAD - 2003-12-25


Na vijest o pojavi kravljeg ludila u Sjedinjenim država odmah su uslijedile brojne reakcije. Američko ministarstvo poljoprivrede uvelo je karantin na farmi na kojoj se pojavilo to oboljenje i poduzelo mjere na zaštiti zaliha hrane. S druge strane, vlade mnogih zemalja odmah su privremeno zabranile uvoz goveđeg mesa iz Sjedinjenih država. Zbog toga bi negativan ekonomski efekat po Sjedinjene države mogao biti više milijardi dolara.

Meso jedne krave sa farme u američkoj saveznoj državi Washington testirano je 9. decembra u okviru vladinog rutinskog programa testiranja. Pokazalo se da je krava bila bolesna. Američko ministarstvo je odmah uvelo karantin na toj farmi i sada prati gdje je meso oboljele krave odaslano.

“Unatoč ovom saznanju, i dalje smo uvjereni u sigurnost naših zaliha hrane“-kaže ministrica poljoprivrede Ann Veneman.

Japan, najveći uvoznik goveđeg mesa, odmah je reagirao zabranom uvoza na neodređeno vrijeme. Meksiko i Južna Koreja, učili su isto. Na sve dužoj listi zemalja koje su zabranile uvoz sada su i Rusija, Australija, Brazil i nekoliko azijskih zemalja.

Kim Chang Seop iz južnokorejskog ministrastva pioljoprivrede kaže da će njegova zemlja zabranu uvesti odmah.

”Naše ministarstvo će zadržati meso koje je već na pola puta carinskih pregleda i na neodređeno vrijeme obustaviti prodaju američkog goveđeg mesa i krava koji su već na tržištu iz preventivnih razloga. Takođe ćemo stalno provjeravati kako se druge zemlje, kao Japan na primjer, ponašaju u ovoj situaciji i poduzimati hitne mjere.“

Moguće posljedice po Sjedinjene države su ogromne.Gregg Doud, glavni ekonomista Nacionalnog udruženja proizvođača goveđeg mesa kaže:

”Posljedica će biti. Japan je naše najveće izvozno tržište. Ovogodišnji izvoz je vrijedan oko milijardu i 400 miliona dolara. To je nešto više od jedne trećine američkog ukupnog izvoza govedine. Na kratak rok to će se odraziti na našu industriju mesa.“

Kravlje ludilo je degenerativno, neurološko oboljenje usljed kojeg nastaju oštećenja mozga govečeta. Prvi put se pojavilo u Britaniji 1986. godine, a zatim proširilo zemljama Evrope i Azije. Tada su uništena mnoga stada teladi i desetkovana evropska proizvodnja govedine. I ljudi mogu oboljeti od te bolesti, ukoliko jedu zaraženo meso. Do sada je širom svijeta umrlo više od 100 osoba. Američki zvaničnici kažu da je sadašnji rizik po ljudsko zdravlje, ipak, minimalan.

XS
SM
MD
LG