Linkovi

Uz jaku buru Božić je proslavljen i u Mostaru - 2003-12-25


Proslava Božića i u Mostaru je počela misama ponoćkama. Mise su služene u svim crkvama u gradu. Ispred Crkve Svetog Petra i Pavla tradicionalno su bile postavljene i žive jaslice.

Ponoćku u mostarskoj prvostolnici predvodio je generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije, monsinjor Luka Pavlović. Nije bilo izvještaja o bilo kakvim incidentima.

Posljednja tri dana na mostarskom području obilježila je izuzetno jaka bura, koja je posebno jučer dostizala brzinu i do 220 km/h. Posebno teško je bilo u južnim zonama grada, gdje je jak vjetar nosio krovove kuća, kidao elektro-mrežu, prevrtao automobile, pričinjavao ogromne štete u poljoprivredi i čupao stabla. Na mostarskom Aerodromu je avion jedne strane kompanije bio pomjeren 40 metara. Prema izvještajima, najteže je bilo u mostarskoj Opštini Jugoistok.

U Opštini Stari Grad, u naselju Zalik, za saobraćaj je zatvorena jedna ulica i obustavljen je rad u školi, koja se nalazi preko puta 30-ak metara visokog dimnjaka nekadašnje Toplane. Svjedoci kažu da se dimnjak, usljed udara vjetra, opasno ljulja.

XS
SM
MD
LG