Linkovi

Zahtjevi za izmjenu Daytona nije sa dobrodošlicom dočekana u Republici Srpskoj - 2003-12-24


Inicijativa koju su nedavno pokrenuli pojedini evropski parlamentarci o potrebi izmjena dejtonskog sporazuma nije sa dobrodošlicom dočekana u Republici Srpskoj, čiji zvaničnici smatraju da su izmjene mirovnog sporazuma moguće samo uz dogovor sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.

Deklaracija grupe evropskih parlamentaraca djeluje destabilizirajuće i ponovo otvara pitanja koja su i dovela do rata u Bosni i Hercegovini ističe ovo predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić osvrćući se na inicijativu Doris Pak, Hansa Košnika i još nekih evropskih parlamentaraca za izmjenu pojedinih segmenata dejtonskog sporazuma. U saopštenju iz Čavićevog kabineta se navodi da je ovo izlobirana i naručena deklaracija koja umjesto dobrih namjera nudi nekim političkim strankama iluziju o mogućnosti stvaranja centralizovane države bez entiteta. Ovdašnji mediji danas prenose i reakciju portparola Evropske komisije u BiH, Frane Maroevića koji je istakao da Evropski parlament ne može sam pokretati ovakve inicijative a da stav Evropske komisije o promjeni Dejtona nije promijenjen, odnosno, da se ovo pitanje tretira kao unutrašnja stvar Bosne i Hercegovine.

Slična su razmišljanja i predstavnika većine političkih stranaka u Republici Srpskoj. Poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini,Vesna Ećim-Zlojutro tim povodom naglašava. »Mi smo kao Srpska demokratska stranka apriori protiv toga. Mi priznajemo Dejton i pridržavamo se Dejtona i smatramo da izmjenu Dejtona mogu da izvrše samo sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini kada se dogovore o njegovim izmjenama.«

Krstan Simić iz opozicionog SNSD-a, takođe, smatra da ovakve inicijative ne bi trebale dolaziti iz inostranstva. »Mi smatramo da upravo vlasti Bosne i Hercegovine i entiteta moraju biti te koji će nositi temelj, i organizacije i reorganizacije Bosne i Hercegovine u smislu uspostave jednog sistema koji će garantovati i vladavinu prava i ekonomski prosperitet i slobodno tržište i sve ono što traži Evropa » Inače, ovdašnji mediji danas prenose izjavu poslanika Evropskog parlamenta Doris Pak da je inicijativu o promjeni dejtonskog sporazma podržalo najmanje 35 poslanika, uz pojašnjenje da ne bi trebalo mijenjati cijeli mirovni sporazum već samo neke principe podjele vlasti koja je trenutno neodrživa jer se, po njenim riječima, 67 odsto budžetskih sredstava troši na aparat vlasti.

XS
SM
MD
LG