Linkovi

Lieberman: Preblag za predsjednika, ili liberalni jastreb - 2003-12-22


Kada sve predsjedničke kandidate Demokratske stranke vidite okupljene na jednom mjestu, teško je reći ko je ko.

Jedan od izglednijih kandidata je, tako kažu znalci, američki senator iz Conneticuta Joseph Lieberman. Tokom predsjedničkih izbora 2000 godine on se natjecao za funkciju potpredsjednika Amerike sa predsjedničkim kandidatom Al Goreom. Bila je to najpraćenija predsjednička utrka u američkoj istoriji u kojoj su izgubili Demokrati . Ove godine se senator Lieberman fokusirao na neka druga pitanja. Larry Sabato iz Centra za politička pitanja na Univerzitetu Virginia misli da zna zbog čega je to tako.

Sabato: U ovoj utrci bi on trebao biti favorit. Zbog čega to nije tako? On je isuviše blage naravi. On ne spada u demokratski milje oštrih kritika Georga Busha.

Međutim, anti ratni prosvjednici i neki drugi analitičari kažu da je Lieberman - jastreb.

Sam Lieberman je mnogo puta kazao ovo:

Ja sam najveći zagovornik jake vojske i podržavam veterane rata.Podržavao sam rat u Perzijskom zaljevu i rat protiv Sadama. Američki narod želi lidera za koga će glasati u 2004 godini koji će ih zaštititi u opasnom svijetu. Samo usporedite moje stavove i iskustvo sa guvernerom Deanom.

Bivši guverner savezne države Vermont Howard Dean gotovo nepoznat do prije godinu dana, dao je poticaja liberalnom krilu Demokratske stranke zauzimanjem strastvenih anti ratnih stavova. Međutim, kako bi pobijedili na izborima, Demokratima također trebaju umjereni stavovi unutar vlastite stranke. To otvara neka pitanja, kaže Larry Hass, direktor komunikacija tadašnjeg potpredsjendika Gorea.

Larry Hass: Želimo li čistog Demokratu ili u osnovi osobu koja svima odgovara? Krajnje odlučni Demokratski glasači će odgovoriti na ovo pitanje i odrediti sudbinu kampanje Josepha Liebermanana.

Naglašavajući svoje iskustvo iz vanjske politike, posebno na Srednjem istoku, Joe Lieberman, koji je Jevrej, je govorio na konferenciji na Arapsko-američkom institutu u oktobru mjesecu.

Lieberman: Preuzeću svetu odgovornost da ljudima povratim vjeru u vladu, ponos na njihovu zemlju i povratim nadu u budućnost.

Ukoliko bude izabran za predsjedničkog kandidata, gospodin Lieberman ima šansu da osvoji glasove Amerikanaca arapskog porijekla zahvaljujući zaokretu u šemi glasanja, kaže Larry Sabato.

Sabato: Američki Jevreji tradicionalno čine 80 posto Demokratske stranke, a u samo 5 do 10 posto slučajeva naginju Republikancima. Amerikanci arapskog porijekla, koji su tradicionalno bili Republikanci, u nekim izborima izrazito glasali za Republikansku stranku, izgleda da sada naginju Demokratama. Razlog je politika administracije Busha prema Srednjem istoku.

Međutim, usprkos nizu vanjsko-političkih pitanja, većima Amerikanaca će vjerovatno glasati gledajući na pitanja unutarnje politike.

U vrijeme kada se kampanja fokusira na srednjeameričke države, senator je obećao da će poboljšati životni standard prosječnih radnika , koji uglavnom tu i žive. Međutim, za to mu je potrebna podrška moćnih udruženja Sindikata koji podržavaju druge kandidate.

Za sada, analitičari koji promatraju izbore procjenuju šanse gospodina Liebermana. Stari problemi, novi problemi i prijelomni politički događaji mogu promijeniti odnos snaga. Jedan od starih problema je Liebermanova narav.

Novi problem je opet to što je Al Gore podržao Liebermanovog rivala Howarda Deana. James Gibney je glavni urednik magazina Vanjska Politika:

Bio je to žestok udarac.

I na kraju, hvatanje Sadama Huseina bi senatoru Liebermanu trebalo olakšati situaciju po pitanju smirivanja antiratnih prosvjeda. Premda on ostaje jedna od značajnijih demokratskih kandidata, politički analitičar Larry Sabato upozorava da je opasno predviđati budućnost:

Ko visoko leti nisko pada.

U vrijeme kada se kampanje zahuktavaju, profesor Sabato kaže da se mogu očekivati dodatna iznenađenja.

XS
SM
MD
LG