Linkovi

Javiar Solana o sigurnosti na Balkanu - 2003-12-18


Donosimo drugi dio razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i sigurnosnu politiku, Javiarom Solanom, sa kojim je razgovarala novinarka Glasa Amerike na Srpskom jeziku Jelena Jevremović.

Po riječima Javiara Solane, Evropljani se spremaju da preuzmu veću odgovornost u sklopu NATO-a u kojem, za sada Sjedinjene Države dominiraju raspoloživim ljudstvom, materijalom i tehnologijom. Evropske zemlje, međutim, nemaju nameru da organizuju posebne evropske vojne snage:

“Ne, svaka zemlja ima sopstvene snage. Mi takođe sarađujemo u okviru NATO-a. Međutim, biće trenutaka kada ćemo morati da preuzmemo svoj dio tereta u sigurnosnom domenu i želimo da budemo spremni za to. Mi smo već angažovani u Kongu i na Balkanu gdje namjeravamo da preuzmemu još veću odgovornost. Smatram da time doprinosimo održavanju ravnoteže unutar transatlantskog saveza.

Po ocjeni visokog evropskog zvaničnika, situacija na zapadnom Balkanu je bolja nego što je ikada bila u post-konfliktnom periodu i najvažnije je da se takav trend nastavi:

“Moramo istrajati na započetom. Stvari su mnogo bolje nego što su bile, ubjedljivo bolje. Upravo sam se vratio iz Skoplja i Beograda i situacija se poboljšava. Međutim, započeta stabilizacija društva koje je prošlo traume 1990-tih, mora da se nastavi. I na nama je odgovornost da se u tome istraje do kraja”.

O konačnom statusu Kosova, Solana kaže: Uprava Kosova je i dalje regulisana rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Smatramo da će 2004. i 2005. biti ključne godine. Nakon pažljive analize toga da li se sprovode standardi moćićemo da razmotrimo pitanje statusa Kosova. Mislim da bi to moglo da se dogodi sredinom 2005.

Solana kaže da budućnost državne zajednice Srbije i Crne Gore zavisi i od predstojećih izbora u Srbiji.

“Unija se po svemu sudeći dobro drži. U Srbiji se održavaju izbori 28. decembra. Sačekajmo da vidimo kako će stvari dalje da se odvijaju. Nadam se da će zajednica da se održi. To bi bilo najbolje. Nije nam potrebna dalja fragmentacija, već procesi koji teku u suprotnom pravcu”.

Na pitanje šta treba Zapadni Balkan da preduzme da pospješi proces reintegracije u Evropu, Solana je kratko odgovorio:

“Njima je već predložen put koji vodi integraciji. I kako te zemlje budu napredovale, sprovodile i prilagođavale se novim realnostima, vidjeće da ih čeka mjesta oko stola evropskih zemalja”.

XS
SM
MD
LG