Linkovi

H.Dean: Saddam ne riješava problem terorizma - 2003-12-16


Govoreći sinoć u okviru svoje političke kampanje u Los Angelesu, Howard Dean je odao priznanje američkim vojnicima za hapšenje Saddama Husseina, ali je rekao da to neće Ameriku učiniti sigurnijom.

On je rekao da to hapšenje nije od velike koristi u globalnoj borbi protiv terorizma, posebno protiv Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže al-Qaida.

Gospodin Dean, koji je na vrh liste demokratskih kandidata za predsjendičke izbore došao najviše tragom svog protivljenja ratu u Iraku, je rekao da se njegovi pogledi na taj rat nisu izmjenili bez obzira na Saddamovo hapšenje.

On je insistirao na oštroj kritici načina na koji je administracija predsjednika Busha vodila taj rat i na koji vodi okupaciju Iraka, što je, kako je rekao, otudjilo ključne saveznike, a uz to ne osigurava jasnu dugoročnu strategiju stabilnosti u tom regionu.

Dean: Teškoće i tragedija sa kojom smo se sučili u Iraku pokazuju da je administracija predsjednika Busha otpočela rat na pogrešan način, sa neodgovarajućim planom, nedovoljnom pomoći, uz izuzetne troškove od 166 milijardi dolara. Administracija spremna da radi sa drugima u istinskom partnerstvu bila bi u stanju, ukoliko ne bi našla alternativu zbacivanju Saddama Husseina, da nakon toga obnovi Irak sa daleko manjim troškovima i daleko manjim rizikom.

Da su nam Ujedinjeni narodi dali odobrenje, i od nas tražili da budemo dio medjunarodnih snaga, ja ne bih okljevao da idem u Irak. Ali to nije bio slučaj. Ujedinjeni narodi su, ja mislim, imali obavezu da obuzdaju Saddama Husseina jer je on predstavljao prijetnju za region. Ali, zbog toga što Irak nikada nije predstavljao prijetnju Sjedinjenim Državama, barem ne neposrednu, ja ne vjerujem, nisam vjerovao i ne vjerujem ni sada da unilateralna intervencija u Iraku na duže staze može voditi ičemu, bilo kakvom povećanju sigurnosti Sjedinjenih Država.

On je ipak rekao da hapšenje Saddama Husseina pruža narodu Iraka, Sjedinjenim Državama i medjunarodnoj zajednici novu mogućnost da krenu naprijed, ali samo mogućnost ne i garanciju, naglasio je on.

Njegov govor u Los Angelesu u kojem je iznio osnove svoje vanjske politike, dolazi u vrijeme kada njegovi oponentni medju demokratskim kandidatima za predsjendičke izbore, koriste hapšenje Saddama Husseina da bi kritikovali Deanova stajališta u vezi rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG