Linkovi

D. Rumsfeld: Ovo je značajan dan za Irački narod - 2003-12-15


Ministar odbrabe Sjedinjenih Država, Donald Rumsfeld je rekao da je ovo značajan dan za Irački narod. Irački narod je sada oslobodjen i duhovno i stvarno i dok slave, mi se, takodjer, sjećamo mnogih američkih i drugih koalicijskih vojnika koji su dali živote da ovo omoguće, uključujući i mnoge hrabre iračane koji su služili u njihovim novim snagama sigurnosti i koji su se borili za svoju zemlju, rekao je ministar Rumsfeld. Zahvaljujući njima irački narod se sada susreće sa budućnošću, koja nije teror nego sloboda i danas većina iračana se mogu usiditi da vjeruju ono što mi govorimo od početka da je era brutalnog diktatorskog režima Saddama Husseina završena. Njegov teroristički režim je završen, rekao je Donald Rumsfeld.

On je odao prizannje američkim vojnicima, pridružujući se čestitkama koje im je uputio predsjendik Bush, te svim vojnicima iz 34 zemlje koje učestvuju u koaliciji u Iraku, jednako kao i Afganistanu.

Kongresmeni iz obje političke stranke u Sjedinjenim Državama, takodjer su pozdravili hapšenje Sadama Huseina.

Kongresmeni iz obje političke stranke u Sjedinjenim Državama pozdravili su hapšenje Sadama Huseina.

U intervjuu za televizijsku mrežu ABC, lider većine u američkom Senatu – republikanac Bill Frist rekao je da hapšenje Sadama Huseina predstavlja novu nadu za Irak. Ovaj republikanac iz Tennesseea, govorio je u emisiji This Week TV mreže ABC.

Trajnim uklanjanjem sa scene tog prevelikog bremena, tog surovog diktatora i masovnog ubice, osvanuo je veličanstven dan za irački narod, rekao je senator Frist, ističući kako dijeli mišljenje predsjednika Busha da će hapšenje Saddama Husseina doprinijeti miru u Iraku.

U istoj emisiji njegov republikanski kolega, senator iz Arizone John McCain je čestitao američkim vojnicima dodajući da je hapšenje zbačenog iračkog lidera znak velike spremnosti američke vojske i obevještajnih službi.

Ovo ima ogroman psihološki efekt u Iraku, i ja se nadam da jednom kada sudjenje počne i kada sav despotski kriminala kojeg je Saddam Hussien počinio bude poznat našim evropskim prijateljima i ljudima širom svijeta, da će to pokazati opravdanost akcije Sjedinjenih Država u Iraku, rekao je senator McCain.

U istoj emisiji demokratski Senator Joe Biden je rekao da Sadam Husein mora odgovarati za sve što je učinio.

Predstojeće suđenje, u bilo kojoj formi, predstavlja fenomenalnu šansu da se iračkom narodu detaljno prikaže koliko ih je Saddam Hussien ponižavao i kakve je sve zločine počinio, kazao je senator Biden.

On je dodao da ne bi trebalo žuriti sa organizacijom suđenja Saddamu Husseinu – i da bi svijet prethodno trebalo da vidi zlodjela koja je bivši irački vođa počinio.

XS
SM
MD
LG