Linkovi

Haški sud je Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju zabranio komunikaciju iz zatvora - 2003-12-12


Haški sud je zabranio svojim pritvorenicima, Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju da u periodu od 30 dana koriste pravo na komunikaciju iz zatvora Scheveningen, koja bi za svrhu imala vodjenja političkih kampanja preko medija u Srbiji, saopšteno je danas u Hagu. Izvještava Elvir Bucalo.

Optuženi Miloševići Šešelj, koji su kandidati na srpskim parlamentarnim izborima 28. decembra, nedavno su davali izjave medijima, koristeći ovlaštenja komuniciranja iz ćelija pritvora haško suda.

Glasnogovornica Tužiteljstva Florance Hartmann je ranije ove sedmice najavila moguću reakciju Suda na ovakvu, po njoj, očitu "zloupotrebu" ovlaštenja pritvorenika, što se danas i dogodilo. Tada je u Tužiteljstvu ocijenjeno da je pojavljivanje pomenutih optuženika, zajedno sa Sretenom Lukićem, Nebojšom Pavkovićem i Vladimirom Lazarevićem, takodje pommenutim u haškim optužinacama, na izborinm listama, "krajnje neprijatno i ozbiljno pitanje". Protiv njega, za sada, Hag nema pravnog lijeka.

Zato se naglašava da je zamjenik sekretara Suda Dejvid Tolbert donio posljednju odluku uzimajući u obzir Pravilnik o pritvoru, koji predvida da Ujedinjene nacije “snose krajnju odgovornost za sve aspekte pritvora”. Dosadašnja klauzula prava pritvorenika o mogućnosti ostvarivanja "bitnih kontakata", bila je, prema zvaničnicima tribunala, uveliko zloupotrebljena u slučaju Miloševića i Šešelja, i to u funkciji njihove predizborne kampanje u matičnoj zemlji.

Pravilnik Haškog suda predvidja da se komunikacija pritvorenika i drugih lica može zabraniti, ako to znači podrivanje mandata Medjunarodnog suda, te u funkciji ponovnog uspostavljanja i održavanja mira u bivšoj Jugoslaviji.

XS
SM
MD
LG