Linkovi

Američko-kineska trgovinska razmjena na putu uravnoteženja - 2003-12-10


Tokom boravka u Bijeloj kući i razgovora sa predsjednikom Bushom, kineski premijer Wen Jiabao je izjavio da bi želio ponuditi nove prijedloge o američko-kineskim ekonomskim vezama. Detalji vezani za te prijedloge nisu, međutim, još objelodanjeni. Što su razlozi sadašnjih američko-kineskih trgovačkih tenzija?

Kineski višak izvoza u Sjedinjene države dosegao je prošle godine do tada rekornih 103 milijarde dolara, a američki debalans za ovu godinu mogao bi biti čak 120 milijardi dolara, unatoč mjerama kontrole koje su uvele Sjedinjene države. Washington tvrdi da Kina vještački drži niskim kurs juana kako bi kineksim izvoznicima dala nepravednu prednost, te da je to dovelo i do poevaćanja nezaposlenosti u Sjedinjenim državama.

Howarda Gorgesa, direktora jedne brokerske kompanije i ekonomski analitičar, kaže da ekonomski odnosi dvije zemlje, ipak, postaju pomirljiviji.

“Mislim da su se svi smirili, posebno sada kada je predsjednik Bush sa Evropom riješio problem tarifa na uzoz čelika. To je dobar znak da Sjedinjene države ponovo postaju tržišno otvorenije, da se vraćaju na stari kolosijek.“

Kinezi su, kako kaže Liu Jian Chao, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, spremni pregovarati o načinima kojima bi bio dozvoljen veći američki uvoz u Kinu.

“Svi kinesko-američki nesporazumi u oblasti trgovine mogu biti usaglašeni korak po korak i ne bi trebalo da imaju uticaja na ukupnu ekonomsku saradnju izmedju Kine i Sjedinjenih država.“

Administracija predsjednika Busha vrši pritisak na Peking da ubrza otvaranje kineskog tržišta i smanji kontrolu nad kursom juana. Jer to na jedan ne-fer način kineski izvoz na svjetskom tržištu čini jeftinim.

XS
SM
MD
LG