Linkovi

Dan Studenata u Iranu - 2003-12-10


Studenti su uputili poruke iranskom klerikalnom režimu - da njegov radikalni islamski program nije uspio da stvori bolje društvo i da sada život postaje sve gori i gori za mnoge Irance. Prema medijskim izvještajima oko hiljadu i petsto iranskih studenata učestvovalo je u demonstracijama kojima je obilježena godišnjica studentskih pogibija iz 1953.godine.

Neki od prosvjednika su svoje nezadovoljstvo usmjerili ka predsjedniku Mohammedu Khatamiu. Leila Zanjani, jedna od studentskih lidera, rekla je novinaru Associated Pressa da Khatami nema hrabrosti da izvrši svoja obećanja i, nažalost, nakon šest godina i neizvršenih, a obećanih, demokratskih reformi, zaključuje ona, on je izgubio povjerenje mlade generacije.

Gospodjica Zanjani govori u ime mnogih Iranaca koji žele slobodnu i demokratsku državu i koji osudjuju teokratski režim. Amerika podržava aspiracije Iranaca ka demokraciji. Pomoćnik američkog državnog sekretara Richard Armitage nedavno je pred senatskim Komitetom za medjunarodne odnose izjavio da uopšte nije sporno da je iranski režim umiješan u destruktivnnu politiku i djelovanje.

Iranski dosije o kršenjima ljudskih prava nema dna... Njegovo nastojanje da pribavi oružja za masovna uništenja prijeti da destabilizira region. Iran i dalje podržava terorističke grupe, uključujući Hamas, Hezbollah i Palestinski Islamski Jihad. I, kako je rekao glasnogovornik Bijele Kuće Scott McClellan -Iran još uvijek pruža utočište teroristima al-Qaide. Iran mora da promijeni takav kurs, svoj ponašanje, posebno po pitanju svojih odnosa sa al-Qaidom i Ansar al-Islam. To bi bio jedan značajan korak.

Iranski narod je jasno pokazao da se protivi cijeni koju plaća dok njihova vlada podržava terorizam. Umjesto toga, oni žele vladu koja će se posvetiti mnogo konstruktivnijim stvarima, poput ponovne integracije Irana u svjetsku zajednicu, revitalizacije ekonomije i sprovodjenju istinske demokratske reforme.

XS
SM
MD
LG