Linkovi

Summit u Brusselsu:  Amerikanci se povlače, SFOR pokrenuo akciju hapsenja Karadžića - 2003-12-01


U sjedištu NATO je pojašnjeno da će se redukcija snaga obaviti do marta naredne godine., uz podsjećanje da je riječ o jednom u nizu smanjenja obima vojnog prisustva medjunarodnih snaga u zemlji. Tim povodom je jedan od NATO zvaničnika prenio uvjerenje NATO ministara da situacija u zemlji "sada ide pozitivnim smjerom".

On kaže da NATO nema namjeru potpuno se povući iz Bosne i Hercegovine, te s tim u vezi, prenosi inicijativu sa sastanka- otvaranje NATO ureda u Sarajevu, koji bi bio spona sa Savezom po pitanjima Partnerstva za mir te pomagao u gradnji odbrambenih institucija.

Najavljuje se da će se vojni savez narednih dana intenzivno baviti pitanjem smjene u BiH, tim prije što čak i u okviru europskog sigurnosnog angažmana postoje planovi za NATO učešćem. Tako se podsjeća da bi, u skladu sa razmišljanjima Unije o slanju snaga koje bi bile nešto izmedju vojske i policije, NATO mogao," iza kulisa" imati spremne vlastite jedinice za hitro djelovanje:" Sve opcije su još otvorene i o njima još treba razgovarati", kaže zvaničnik vojnog saveza.

On naglašava da je odluka on smanjenju snaga SFOR utemeljena na veoma dobrim vijestima sa terena, posebno ratificiranju zakona o odbrambenim reformama na parlamentima Federacije i RS, a potom i na državnom nivou.

Komentirajući nakon skupa činjenicu da se lica sa vrha haških optužnica, Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek nalaze na slobodi, generalni sekretar NATO, George Robertson brani NATO, ne smatrajući višegodišnji bijeg haških optuženika propustom Sjevernoatlantskog saveza, ili "ne samo propustom NATO snaga". Obaveza njihovog privodjenja pravdi je, prema Robertsonu, na svima uključenjim u pitanja sigurnosti na terenu. I pored toga, on podsjeća da su snage NATO "proširile" ovlasti koje im daje Daytonski mirovni sporazum, i u Hag poslale većinu optuženih za ratne zločine.

Medjutim, Robertson priznaje da posao bez Karadžića i Mladića u Hagu nije dovršen:

Robertson: " Balkan neće biti bezbjedan i napredak neće u potpunosti biti održiv, dok dvojica glavnih optuženih, Karadžić i Mladić, ne budu suočeni sa procesom u Hagu".

Sličnog je tona bilo i obraćanje američkog sekretara za odbranu, Donalda Rumsfelda, koji je obećao da će americcke trupe podržati akcije SFOR-a u privodjenju pravdi preostalih haških bjegunaca:

Rumsfeld: "U Bosni, optuženi ratni zločinci, poput Radovana Karadžića su još uvijek na slobodi. SFOR je pokrenuo akciju koja bi trebala skršiti kriminalnu mrežu podrške bjegunaca i američke snage će pomoći SFOR u preduzimanju mjera, hapšenja Karadžića i ostalih optuženih za ratne zločine",

rekao je Rumsfeld nakon ministarskog skupa, dajući, umjesto pojašnjenja, uvjerenje da će Amerika i ostale "zainteresirane " zemlje, "staviti svoje potencijale u funkciju rješavanja problema".

XS
SM
MD
LG