Linkovi

Gruzija: Zapad pozdravlja miran transfer vlasti - 2003-11-24


Sjedinjene Države, Vijeće Evrope i Evropska unija pozdravile su miran transfer vlasti u Gruziji i kažu da su spremni da saradjuju sa novom prelaznom vladom u toj zemlji, pozivajući na održavanje novih izbora što je prije moguće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da promjena režima u toj zemlji za Moskvu ne predstavlja iznenadjenje, jer je to prirodan rezultat serije sistemskih grešaka u domaćoj, medjunarodnoj i ekonomskoj politici bivše vlade predsjednika Shevardnadzea. Medjutim, Eduard Shevardnadze nikada nije bio diktator, naglasio je ruski predsjednik, dodavši da je Rusija zabrinuta što je on bio prisiljen da podnese ostavku pod prijetnjom opšteg nasilja.

Sada već 75- godišnjak, Eduard Shevardnadze je široj javnosti poznat iz vremena kada je bio ministar vanjskih poslova Sovjetskog saveza u vrijeme Gorbačeva. Nalazeći se na čelu Gruzije od 1992. godine, on je, nakon izbora održanih 2 novembra, sedmicama odbijao da podnese ostavku, da bi se na to odlučio nakon što je okupljena masa demonstranata prijetila da će upasti u njegovu rezidenciju, i kada je podrška koju je uživao počela da se ubrzano smanjuje, a vojnici i ključni oficiri se počeli pridruživati hiljadama demonstranata na ulicama Tbilisija. Vijest o njegovoj ostavci je pozdravljena sa velikom radošću, uzvicima i plesom medju demonstrantima koji podržavaju opoziciju, i koji su se jučer okupili ispred zgrade parlamenta koju su preuzeli još u subotu.

Vodja opozicije, Nino Burdzhanadze, 39-to godišnja pravnica školovana u Sjedinjenim Državama, majka dvoje djece, brzo je ragirala kako bi osigurala lojalnost policije i vojske, a u intervjuu za APTN je rekla da je vrlo ponosna što je narod Gruzije tako odlučno odbranio slobodu i demokraciju. Za novembarske izbore, koji su podstakli proteste, ona je rekla da nisu bili istinski izbori, te je obećala da će učiniti sve što može kako bi stvorila osnovu za slobodne i poštene izbore u narednih 45 dana.

Medju prioritete, gospodja Burdzhanadze, dosadašnja predsjednica gruzijskog parlamenta, je uključila održavanje reda u zemlji, nakon takozvane baršunaste revolucije. Ona je odbacila nagovještaje da bi dosadašnji predsjednik Eduard Shevardnadze mogao biti prognan iz zemlje, rekavši da on ostaje u zemlji i da je njegova sigurnost zagarantirana.

Gruzija se nalazi na raskrsnici puteva koja je podjednako značajna Sjedinjenim Državama i Rusiji, posebno kada je riječ o planiranom naftovodu izmedju Kaspijskog jezera i Crnog mora. Gospodja Burdzhanadze kaže da ovu kavkasku zemlju želi priključiti Evropskoj Uniji.

XS
SM
MD
LG