Linkovi

Radikalne promjene u organizaciji i ovlastima Pakta stabilnosti - 2003-11-21


Europski parlament je podržao prijedlog o radikalnim promjenama u organizaciji i ovlastima Pakta stabilnosti i Specijalnog koordinatora. Tako je prihvaćen izvještaj specijalnog izvjestitelja Hansa Svobode, iza čega je stao i utjecajni parlamentarni Komitet za medjunarodne odnose, a suština je da pakt stabilnosti prestaje biti medjunarodna institucija, a postaje operativno tijelo Europske komisije.

Potpuno se mijenja i pravni okvir djelovanja Pakta stabilnost, a domen nadležnosti se stavlja u okvire vanjsko-političkih odnosa Unije sa Jugoistočnom Europom, definiranih Procesom stabilizacije i pridruživanja. Sva ovlaštenja praćenja rada i koordinacije Pakta stabilnosti trebala pbi sada, sa Vijeća ministara, preći na Europsku komisiju.

Kada je riječ o Specijalnom koordinatoru, on bi, prema mišljenju europskih parlamentaraca, od sada, umjesto na dvijem, trebao biti biram na jednu godinu mandata, o čemu će posljednju riječ imati, opet, Europska komisija, nakon konsultacija sa nadležnim komitetima EP i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju OSCE.

Uz činjuenicu da je tranzicija, koja je i funkcija Pakta, zahvatila i njega samog, u pozadini ove inicijative stoje finansijska sredstva. Njihov manjak je naveo Vijeće ministara EU i Europsku komisiju da zatraže obustavljanje finansiranja aktivnosti Pakta iz budžeta namijenjenog zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, a de se ubuduće uspostavi mehanizam njegove potpore sličan onome kakav ima Visoki predstavnik u BiH.

Europska komisija sada treba utvrditi tačne termine oi faze transformiranja Pakta stabilnosti, a kao okvirno vrijeme njegovog stavljanja u funkciju u "novom ruhu" pominje se početak naredne godine.

XS
SM
MD
LG