Linkovi

USA I Britanija - saveznici kroz povijest - 2003-11-19


Na pitanje na koji način britanski premijer Tony Blair može umanjiti opasnost po vlastitu političku karijeru zbog tijesne suradnje s predjsendikom Sjedinjenih država po pitanju Iraka, Esther Brimmer zamjenica direktora u centru za transatlantske odnose pri univerzitetu Johns Hopkins, kaže:

Brimmer: Mislim da je jedna od stvari na koju bi se mogao fokusirati istorijska uloga, uloga koju je Velika Britanija često imala sa Sjedinjenim Državama, a to je pomoć u oblikovanju politike. Sada smo u ključnom momentu političkog procesa u Iraku i premijer bi možda želio reći da još uvijek igra tu ulogu u pružanju pomoći predsjedniku Bushu da oblikuje sljedeću fazu. To će možda biti politički teško za njega, ali bi mogao pokušati da to prezentira na najbolji način.

VOA: Između premijera Blaira i predsjednika Busha očigledno postoji dobar osobni odnos. Da li tome i na koji način može zaprijetiti zabrinutost vezana za rat u Iraku, ili je njihov međusobni odnos veoma čvrst?

Brimmer: Mislim da je njihov odnos još uvijek čvrst. Oni imaju važne razlike, ali trebamo znati da oni, od samog početka jasno dolaze s dva veoma različita kraja političkog spektra. Mislim da se obojica vide kao osobe od hrabrosti i odlučnosti i zbog toga poštuju jedan drugog. Stoga, iako se možda razilaze i po ostalim pitanjima osim Iraka, oni će zadržati to poštovanje usprkos poteškoćama trenutnog odnosa. Sjedinjene Države i Britanija dijele toliko mnogo pogleda na to kako bi trebao funkcionirati međunarodni sistem, zatim po nekim vodećim političkim pitanjima širom međunarodnog spektra, da bi morali tjesno surađivati bez obzira na svoje lidere. Ako se oni uz to još i dobro slažu, onda je to bolje i za sam međusobni odnos dvije zemlje, kaže na kraju Esther Brimmer, zamjenica direktora u centru za transatlantske odnose pri univerzitetu Johns Hopkins.

XS
SM
MD
LG