Linkovi

Dragan Čavić o rješavanju problema Srba izbjeglih iz Hrvatske - 2003-11-18


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić zatražio je danas od institucija Bosne i Hercegovine rješavanje statusnih pitanja oko 25.000 Srba izbjeglih iz Hrvatske, koliko ih živi u ovom entitetu.

Republika Hrvatska, na pragu procesa pridruživanja Evropskoj Uniji, koja govori o svom demokratskom uređenju i pravu po međunarodnim konvencijama temeljno krši ljudska i građanska prava svojih bivših državljana, stanovnika koji su u ovoj zemlji prije rata stekli brojna prava među kojima i stanarsko pravo, pravo na rad i penziju. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić,nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske. Čavić je precizirao da samo u Republici Srpskoj, trenutno, živi oko 25.000 ovih ljudi najavivši da će zatražiti od Predsjedništva B i H da se na dnevni red Međudržavnog savjeta za saadnju Bosne i Hercegovine i Hrvatske stave statusna pitanja koja opterećuju ove ljude.

»Za razliku od osoba koje su ostvarile penziono pravo u Republici Hrvatskoj i individualnim zahtjevima to pravo obnovili, s tim što je Republika Hrvatska svim licima koja su obnovila svoje penziono pravo u Republici Hrvatskoj osporila pravo naknade na ratni period 1991-95, osobe koje su stekle invaliditet ili su bile u postupku utuživanja invaliditeta za sticanje penzionog prava, nijedna od tih osoba nije do danas ostvarila to penziono pravo. Samo na području Banjaluke ima oko 2.500 takvih osoba koje, jednostavno, ne mogu ostvariti svoje penziono pravo ni u Republici Hrvatskoj ni u Republici Srpskoj i nalaze se između propisa sa svim svojim potrebama, potrebama svojih porodica, jednostavno, trideset-četrdeset godina rada je bačeno u vodu.«

Dragan Čavić je najavio da će hitno rješavanje problema Srba izbjeglih iz Hrvatske zatražiti i od predsjedavajućeg Savjeta ministara te ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. On je, takođe, poručio da odnosi sa Hrvatskom ne mogu biti samo fokusirani na luku Ploče već i na neka druga statusna pitanja iz državnih odnosa,pitanja kretanja,ličnih isprava i probleme u vezi sa sporazumom o slobodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG