Linkovi

IZBORI U SRBIJI - 2003-11-14


U nedjelju birači će u Srbiji pokušati po treći put ove godine da izaberu svog predsjednika. I ovoga puta mnogi dovode u pitanje kredibilitet vladajuće demokratske partije Srbije koja je bila i inicijator održavanja ovih izbora. Nekoliko glavnih opozicionih partija su najavile da će bojkotovati izbore što još više komplikuje čitav politički proces. Trenutna kriza znači da se Srbija mora suočiti sa mogućnošću da predsjednički izbori propadnu po treći put.

Izbori koji će se održati u nedjelju padaju u vrijeme kada mnogi u Srbiji dovode u pitanje legitimnost vladajuće partije gospodina Mićunovića. Opozicija želi da se umjesto predsjedničkih održe novi parlamentarni izbori. Ali gospodin Mićunović ne želi o tome ni da čuje. Dva vodeća kandidata sa prošlih, propalih izbora najavila su bojkot. Vojislav Koštunica i njegova Demokratska partija Srbije su na poslednjim predsjedničkim izborima dobili najviše glasova. Miroslav Labus i partija G-17 Plus bili su na drugom mjestu Vojislav Koštunica kaže da je upravo zakon osnovni razlog zbog kojeg ne učestvuje na ovim izborima. Taj zakon propisuje da na izbore mora izači najmanje 50 procenata registrovanih glasača a osim toga liste glasača nisu, prema riječima gospodina Koštunice vjerodostojne. Da bi izbori uspjeli, kaže gospodin Koštunica, potrebno je da više od 50 procenata birača izađe na glasanje.

G-17 Plus je druga politička partija koja bojkotuje ove izbore. Njihov kandidat Miroslav Labus je na prošlim neuspjelim izborima završio na drugom mjestu iza Vojislava Koštunice. Mreža podmlatka ove partije organizovala je kampanju pod nazivom ” Daj jedan dinar za vladu da bi prestala da krade.”

Stojan Cerović koji piše za politički nedjeljnik Vreme se pita kako bi se još jedni propali izbori odrazili na imidž Srbije u međunarodnoj zajednici. Kako kaže gospodin Cerović Srbiji ne treba treći neuspio pokušaj da se izabere predsjednik. To bi značilo da je demokratija u toj zemlji, prema riječima gospodina Cerovića, na neobično niskom nivou i dodaje kako to nije dobro za tu zemlju čiji je imidž i onako loš. Bez obzira kako će se ovi izbori odvijati postoji nešto oko čega se slažu svi kandidati i analitičari. Oni ističu da je, kada se uzme u obzir sav ovaj postojeći politički metež, Srbija ostvarila značajan politički, socijalni i ekonomski progres u poslednje četiri godine i da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti. Oni umanjuju značaj sadašnje krize opisujući je kao uobičajen problem koji prati zemlju u razvoju.

XS
SM
MD
LG