Linkovi

Dan Veterana - 2003-11-10


11. novembar je u Sjedinjenim Državama praznik - Dan veterana kada Amerikanci odaju počast onima koji su služili u američkim vojnim snagama u miru i ratu. Od svog formiranja 1775. god. američka vojska je odražavala principe i vjerovanja američkog naroda. Amerikanci, religiozni ljudi raznih vjeroispovijesti, shvatili su da pravo na slobodu i vlast legitimno izabrane vlade dolaze od Boga. Vjera u Boga navela je Amerikance da obuku uniformu tokom nekih od najkrvavijih sukoba u istoriji.

2. jula 1776. god. general George Washington rekao je američkim trupama koje su se borile za nezavisnost svoje zemlje da, prema njegovim riječima, sudbina miliona još nerođenih zavisi, uz Božiju pomoć, od hrabrosti te armije. General Washington je još dodao da je jedini izbor koji im je ostavio njihov okrutni i neumoljivi neprijatelj je hrabri otpor ili najponiznije potčinjavanje.

Većinu Washingtonove armije su činili Protestanti iz različitiyh sekti. Međutim u toj armiji su kao oficiri i vojnici služili pripadnici rimokatoličke vjere i Jevreji. Washington je striktno zabranio vjersku diskriminaciju i netoleranciju u američkoj vojsci. On je ukorio vojnike Protestante zbog toga što su slavili anti-katolički praznik koji se dugo vremena obilježavao u Engleskoj rekavši da nema mjesta takvom ponašanju u armiji koja se bori za slobodu.

Kako je Amerika rasla imigranti raznih vjeroispovijesti uključujući tu Muslimane, Hinduse, Budiste i druge dali su značajan doprinos tom razvoju. I dok se zalaže za slobodu i pravdu u Avganistanu i Iraku kao i na drugim mjestima Sjedinjene države moraju, kako je to rekao predsjednik George W. Bush moraju da poštuju ove vrijednosti i na svojoj zemlji:

BUSH: Amerika odbacuje sve oblike etničke i vjerske netrpeljivosti. Mi odobravamo vrijednosti svakog odgovornog građanina bez obzira iz koje zemlje on potiče. Mi ćemo uvijek štititi ono što je osnovno ljudsko pravo -pravo na praktikovanje vjere bez straha.

Vjera i tolerancija američke vojske očituje se kroz priču o četvorici vjerskih službenika - dva protestanska sveštenika, rimokatoličkog sveštenika i jevrejskog rabina. Oni su svoju službu obavljali u okviru američkih trupa koje su se nalazile u Evropi tokom Drugog svjetskog rata. 3. februara 1943. njihov brod je pogođen torpedom i ubrzo je potonuo. Sveštenici su svoje pojaseve za spasavanje dali ljudima koji ih nisu imali. Sva četvorica su poslednji put viđena kako, držeći se za ruke i moleći se stoje na palubi broda koji je tonuo. Takvi su oni kojima Amerikanci danas odaju počast.

XS
SM
MD
LG