Linkovi

New York: Izložba-Naknadni potresi-umjetnost i uspomene odrastanja nakon rata i terora u BiH i Sjedinjenim državama - 2003-11-07


Naknadni potresi-umjetnost i uspomene odrastanja nakon rata i terora u BiH i Sjedinjenim državama, naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u zgradi Ujedinjenin naroda u New Yorku. Izložba sadrži radove mladih koji su preživjeli rat u BiH, te mladih Amerikanaca koji su preživjeli terorističke napade u Sjedinjenim državama. Na otvaranju izložbe su govorili poznati novinar i autor knjiga Sebastian Junger, proslavljeni ratni fotograf Ron Haviv i potsekretar UN-a Olara Otunnu.

Među izloženim djelima nalaze se crteži i fotografije, kolaži, maske, video i dokumentarni materijali, pisani memoari stvoreni u periodu od godinu i pol dana u Sarajevu i godinu dana u New Yorku. Dio projekta fokusiran je i na dnevničke zapise i sjećanja koja je napisalo osmoro mladih koji žive u Lukavici. Ovi mladi ljudi pišu o sebi i o onome šta im nedostaje. Elana Haviv rukovodi Dječijim kreativnim pokretom za obrazovanje, organizacijom koja je organizirala ove programe kako bi djecu ohrabila da izraze svoja osjećanja. Ovaj je projekat, kaže ona, započet prije gotovo dvije godine u Sarajevu, kao pokušaj da se okupe djeca koja su doživjela rat.

Mislim da je istinski problem ovdje u Sjedinjenim državama da kada negdje postoji sukob, mi se fokusiramo na njega, a kada se on okonča, onda se fokusiramo na nešto drugo i niko ne gleda šta se dešava nakon toga. Upravo stoga je ova izložba nazvana naknadni potresi, jer se fokusira na ono što se dešava 10 godina kasnije-da li postoji mir, da li može biti mira, šta se zaista dešava. Kada odete u mnoge od tih krajeva, osobito u BiH, shvatite da se mnogo toga još mora desiti i da postoji još mnogo napetosti i nevolja, i da im je potrebna podrška, kaže Elana Haviv.

Izložba kombinira radove bosanskih mladića i djevojaka sa radovima mladih Amerikanaca, svjedoka ili žrtava terorističkih napada na Svjetski Trgovinski Centar u New Yorku, 11. septembra. Američki dio ovog projekta započet je kad su se djeca vratila u škole, dvije nedjelje nakon rušenja čuvenih tornjeva.Mladi Njujorčani su počeli da se dopisuju sa djecom iz Sarajeva, a učestvovali su i u radu takozvanih mirovnih radionica i specijalnih umjetničkih tečajeva.

Mnoga od djece kažu da su upravo izražavajući svoja osjećanja kroz umjetnost, kao i shvatajući tudja osjećanja kroz njihovu umjetnost - sada u stanju da ipak grade nadu za budućnost.

Izložba je u augustu prikazana u Sarajevu, u New Yorku je otvorena do 26 novembra, a nakon toga u decembru putuje za London.

XS
SM
MD
LG