Linkovi

Očekujemo ratifikaciju promjena u domenu BH odbrane - 2003-11-05


Sjevernoatlantski vojni savez trenutno razmatra mogućnosti kako da pomogne bosanskohercegovačkim vlastima u implementaciji novog zakona o odbrani, izjavio je danas zvaničnik Saveza. Visoki dužnosnik Alijanse je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, naglasio da se NATO nada da će parlament BiH što prije ratificirati neophodne promjene u domenu odbrane, jer je, podsjeća on, već davno Sarajevu prenijeta poruka o neophodnosti uspostave jedinstvene civilne komande i kontrole orušanih snaga na džavnom nivou. "Ovaj zakon bi olakšao put zemlje ka Partnerstvu za mir", ustvrdio je NATO izvor.

On posebno ističe da nije samo riječ o ohrabrenju i zahtjevu Bosni i Hercegovini da što prije izvrši neophodne odbrambene reforme, već o jasnoj spremnosti Alijanse da u tome pomogne. "To će biti poruka koju će vlastima u BiH prenijeti i generalni sekretar NATO, George Robertson, kada krajem novembra posjeti Sarajevo", najavio je dužnosnik vojnog saveza. Njegovo zapažanje je da u BiH više nije riječ o problemima koji se tiču vojne sile, već se težište više prebacuje na borbu protiv organiziranog kriminala, reformu pravosudja i slično, što ima za posljedicu da se broj medjunarodnih trupa u toj zemlji stalno smanjuje.

"NATO ne želi da nestane iz Bosne i Hercegovine", kaže ovaj izvor, tvrdeći da se traže "drugačije forme prisustva". U svjetlu planova za europskim preuzimanjem bosanskohercegovačke mirovne misije, zvaničnik Saveza kaže da bi zemlja mogla u skoro vrijeme "doći u fazu kada bi se mogle razmotriti takve mogućnosti", ne precizirajući rokove, ali podsjećajući na dobra iskustva iz Makedonije, gdje su NATO snage zamijenili europski vojnici u misiji "Concordia".

XS
SM
MD
LG