Linkovi

Kongres SAD: Borba protiv trans-nacionalnog kriminala i korupcije u Evropi - 2003-10-31


Zemlje istočne i jugo-istočne Evrope su se obavezale da će se uhvatiti u koštac s trgovinom ljudima, kriminalom, ilegalnom imigracijom i obezbijediti bolju sigurnost granica, s ciljem da dostignu Evropske standarde u eliminiranju tih problema. Evropska Unija kaže, medjutim, da organizirani kriminal i korupcija i dalje predstavljaju stvarnu prepreku, posebno u regionu Balkana, i izvor su ”ozbiljne zabrinutosti“ za zemlje Evropske Unije. U Washingtonu, Senatski odbor za vanjske poslove se nastoji bolje upoznati s višestranmim naporima i inicijativama u akciji nazvanoj Borba protiv trans-nacionalnog kriminala i korupcije u Evropi - naglašujući da taj problem ima utjecaja na dnevni život ne samo u Evropi, nego čak i u Sjedinjenim Državama:

Predsjedavajući senatskog odbora za vanjske poslove, senator George Voinovich , kaže da je od ključne važnosti da američka vlada preuzme jedan koordinirani pravac u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Evropi, dok istovremeno podržava i hrabri demokratske reforme u dijelovima Evrope, posebno na Balkanu, kao i mlade demokracije zemalja istočne Evrope koje se pridružuju NATO savezu.

U svom svjedočenju ,pomoćnik državnog sekretara, Steven Pifer je rekao da je u interesu Sjedinjnih država da Rusija, Ukrajina i Balkan postanu stabilne tržišne ekonomije, jer će samo tako doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Evropi.

”Organizirani kriminal i korupcija zaista su smetnja takvom razvoju...Nadalje, kako se organizirani kriminal sve više pretavra u trans-nacionalne aktivnosti, veća je mogućnost da bude sve bliži Sjedinjenim Državama.“

Usprkos skupim naporima da se ovlada proizvodnjom opijuma u Afghanistanu, ona i dalje raste. Preko Turske se opijum prebacuje na Balkan, i odatle posebnim rutama na Zapad, i u sjevernu Evropu. Nešto od tih droga završi na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Medjunarodne organizacije procjenjuju da se na hiljade žena godišnje namami, kupi i baci u ropstvo, radi trgovine seksom - bilo na Balkanu, ili negdje drugo. Žene iz Evrope uhvaćene u ovu mrežu trgovine ljudima, pronadjene su čak i u Sjedinjenim Državama. Grant D. Ashley, pomoćnik direktora Odjela za kriminalističku istragu pri FBI-ju, pojasnio je problem u više detalja:

”Balkan, posebno albanski organizirani kriminal, sve je veći. Inicijativa za borbu protiv organiziranog kriminala na Balkanu, je relativno nova , ali izuzetno značajna akcija pri FBI-ju; odnosi se na probleme organiziranog kriminala i Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, i Grčkoj.“

Prema izjavio Brucea Swartza, pomoćnika u ministarstvu pravosudja u Washingtonu, destabilizacija koja proizilazi iz organiziranog kriminala, može rezultirati velikim posljedicama, ne samo u trgovinskom smislu - dakle, nemogućnost da se obavlja biznis, nego može stvoriti uvjete pogodne za terorizam.

Američki ministar pravosudja John Ashcroft je nedavno potpisao sporazum s Evropskom Unijom o uzajamnom pomoći i extradiciji. Američka vlada je takodjer razvila i projekte pomoći u policijskoj sferi za Madjarsku i Albaniju, i pomaže u izgradnji novih i efikasnih policijskih snaga u BiH i na Kosovu. Motiv organiziranog kriminala je profit. To je dijelom rezultat velikog siromaštva preostalog iza rata i slabe centralne vlade. Stoga način smanjenja takvog kriminala podrazumijeva poboljšanje ekonomije. Medjutim, State Department, Ministarstvo Pravosudja i FBI-ja zajedno ukazuju na to da ako nema sigurnog okruženja , uz vladavinu zakona, u tim zemljama, kako bi se obavljao biznis, to garantira da neće biti nikakvih stranih ulaganja koja bi najviše mogla pomoći ekonomiji.

XS
SM
MD
LG