Linkovi

Izvještaj o ljudskom razvoju u Arapskom svijetu - 2003-10-29


Ujedinjene nacije su objelodanile drugi iz serije izvještaja o humanističkom razvoju u arapskim zemljama. Kao i u prvom izvještaju, objavljenom u julu 2002. godine, i ovu studiju uradila je grupa arapskih akademika. Njime su pokrivene 22 arapske zemlje u kojima živi ukupno oko 280 miliona ljudi. I ovogodišnji i prošlogodišnji izvještaj jasno ukazuju da su pred arapskim zemljama mnogi izazovi koje moraju savladati. Među tim tim izazovima su osiguravanje jednakosti ženama i političke slobode za sve građane, borba protiv korupcije, unaprijeđenje obrazovanja i intelektualni kontakti sa ostalim dijelovima svijeta.

U tom novom, ovogodišnjem, izvještaju pažnja svjetske organizacije bila je usmjerena, kako je to formulirano, ”na izgradnju društva znanja.“ Studija pokazuje da su obrazovni sistemi u arapskim zemljama i dalje neodgovarajući. Mnoga djeca nemaju pristup osnovnom obrazovanju, visoki je procenat nepismenih žena u mnogim arapskim zemljama, opada broj upisanih na više obrazovne nivoe, smanjuju se i sredstva namijenjena obrazovanju. Opada i kvalitet nastave.

Štampana riječ je vitalni način širenja znanja. Ali, samo je nekoliko knjiga iz drugih jezičkih područja prevedeno na arapski. Visoka stopa nepismenosti objašnjava zašto ukupan broj knjiga izdatih u arapskim zemljama jedva da prelazi jedan posto svjetske produkcije, iako u arapskim zemljama živi 5 procenata svjetskog stanovništva.

Mas-mediji su danas najvažniji način širenja znanja i informacija. Ali, kako se ističe u izvještaju Ujedinjenih nacija, mogućnost pristupa Arapa novinama, radijskim i televizijskim programima je ispod svjetskog prosjeka. U većini arapskih zemalja vlade oštro ograničavaju slobodu štampe, a novinari se suočavaju sa zastrašivanjem i fizičkim prijetnjma. Cenzura je uobičajena za novine, dok se televizijski programi ponekad despotski gase.

Arapske zemlje takođe su u zaostatku kada su u pitanju bazne informatičke tehnologije. Broj telefonskih linija u tim zemljama jedva da doseže petinu telefonskih korisnika u razvijenim zemljama. Pristup digitalnim medijima je među najnižim na svijetu. Na hiljadu stanovnika u arapskim zemljama dolazi tek 18, kompjutera, dok je svjetski prosjek 78. Manje od dva procenta stanovništva ima pristup internetu.

Izvještaj Ujedinjenih nacija o ljudskom razvoju u arapskim zemljama jasno ukazuje da u tim zemljama moraju biti uklonjena ograničenja koja sputavaju slobodan protok informacija kako bi Arapi mogli doći do svih vrsta znanuja. U suprotnom, ekonomski, društveni i politički jaz između arapskog i ostalog dijela svijeta će se nastaviti širiti.

XS
SM
MD
LG