Linkovi

Još jedna presuda za ”zajednički zločinački poduhvat“ - 2003-10-28


Nekadašnji čuvar u logoru Keraterm kraj Prijedora, juna ove godine je priznao krivnju za zločine počinjene nad zatočenicima logora, ne Srbima prijedorskog kraja.

U presudi se podvlači da su zločini u Keratermu počinjeni u okviru "zajedničkog zločinačkog poduhvata" čiji je cilj bilo trajno uklanjanje ne Srba iz prijedorske opštine, kako bi se stvorila etnički čista srpska teritorija.

Nešto ranije, tužitelji su, u dogovoru sa odbranom, predložili istovjetnu zatvorsku kaznu za Predraga Banovića. Danas osudjeni će u pritvoru Tribunala sačekati konačnu odluku o mjestu izdržavanja zatvorske kazne.

U nastavku sudjenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku, Slobodanu Miloševiću, optužba je izvela novog svjedoka- novinara francuske televizije Arte, Missela Rivijea, koji je svjedočio u prisustvu i djelovanju "Crvenih beretki" iz Srbije na položajima srpskih snaga oko opkoljenog Sarajeva.

Rivije se prisjećao danas kako je ljeta 1992. godine, na Palama i srpskim položajima oko Sarajeva napravio televizijsku reportažu o jedinici "crvenih beretki", za čijeg je zapovjednika, zvanog "Komandant Marko" rekao da je iz Srbije, kao i većina pripadnika ove paravojne jedinice.

Rivije je svjedočio da je na Pale stigao da bi provjerio priče o etničkom čišćenju u okolini Zvornika, o kojem su mu prethodno u Madjarskoj pričali protjerani Bošnjaci iz Kozluka.

Na Palama se susreo sa paramilitarcima, koji su sebe nazivali"beli orlovi", a za pojasom nošili duge noževe. Jedan od njih je tvrdio da su "Kozlukom i Zvornikom završili, da su Muslimanima prerezali grkljane, da su oni pobijeni kao svinje i da sad predstoji bitka za Sarajevo". U razgovoru su mu paramilitarci naglasili da dolaze iz Srbije.

Slično je tada ustvrdio i njihov zapovjednik, koji je rekao da su njegovi vojnici "došli iz različitih dijelova Srbije i da se moraju boriti protiv invazije islama" koja prijeti Europi.

U unakrsnom ispitivanju svjedoka, Slobodan Milošević je ustvrdio da je njegov iskaz zasnovan na svjedočenju "dvojice pijanih pripadnika belih orlova", paramilitaraca za koje iz svjedočenja nije dokazano da su u vezi sa regularnim vojnim jedinicama.

Odgovarajući na konstataciju optuženog današnji svjedok je primjetio da je koordinacija paramilitaraca sa srpskom vojskom u BiH bila očita, jer su, pored ostalog, bez problema se kretali kroz "šumu kontrola" na putevima na srpskoj teritoriji.

U medjuvremenu je danas haški sud odlučio da prije isteka kazne na slobodu pusti Milana Simića, osudjenog za zločine u Bosanskom Šamcu na pet godina zatvora.

Simić je tokom rata bio predsjednik opštinske "vlade" u Bosanskom Šamcu, a optužen je od strane haških tužitelja za mučenje Bošnjaka, zatočenih u mjesnoj školi.

Maja prošle godine on je priznao počinjene zločine, a u oktobru iste godine je osudjen na pet godina zatvora.

Prema današnjoj odluci Suda, Milan Simić će na slobodu biti pušten 3. novembra.

XS
SM
MD
LG