Linkovi

John Quincey Adams 1825 - 1829


John Quincey Adams je prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji je bio sin predsjednika SAD. Rodjen je u Braintreeju u Massachusettsu, 11 jula 1767. godine. Diplomirao je na Harvardu i postao advokat. U 26 godini života imenovan je za ministra u Holandiji, a zatim promoviran u Berlin. 1802. godine je izabran u Senat. Šest godina kasnije predsjednik Medison ga je imenovao za ministra u Rusiji.

U vrijeme predsjednika Monroa bio je državni sekretar i jedan od ključnih koji su formulisali Monroovu Doktrinu.

Već prve godine je u Kongresu proklamirao spektakularni nacionalni program izgradnje kanala i puteva. Takodjer se zalagao za razvoj umjetnosti i državnih univerziteta.

Medjutim, Adams je imao teškoća kod samog izbora za predsjednika. On je, naime, bio kandidat Sjevera, , medjutim, po glasovima birača i elektora je bio iza generala Andrew Jacksona, ali je imao više od Williama H. Crawforda i Henry Claya. Odluku je donio Zastupnički dom Kongresa. Nakon što je postao predsjednik Adams je za državnog sekretara imenovao Claya, a ljutite pristalice generala Jacksona su ga optužile za korupciju i odmah su počeli kampanju kako bi spriječili njegov ponovni izbor.

1828. godine on je izgubio utrku za drugi mandat, a godinu kasnije je izabran u Zastupnički dom u pokrajini Plymouth, gdje je služio ostatak života.

1848. godine onesvjestio se za govornicom Zastupničkog doma usljed moždanog udara, od čega je dva dana kasnije umro, 23 februara 1848. godine.

XS
SM
MD
LG