Linkovi

William Boykin je rat protiv islamskih terorista okarakterisao kao rat protiv djavola - 2003-10-22


Predsjedavajući senatskog komiteta za oružana pitanja je pozvao na privremeni premještaj generala koji je u svojim govorima rat protiv islamskih terorista okarakterisao kao rat protiv djavola.

Republikanski senator, John Warner je pozvao na rasporedjivanje na drugu dužnost generala Williama Boykina dok se ne završi istraga u vezi sa njegovim kontroverznim izjavama.

U pismu upućenom ministru odbrane Donaldu Rumsfeldu, senator Warner i demokratski senator Carl Levin, upozoravaju da zapaljivi javni komentari viših vojnih zvaničnika mogu dovesti u opasnost američke vojnike koji služe u muslimanskim zemljama.

Medjutim, visoki pomoćnik gospodina Rumsfelda je danas rekao da nema planova za otpuštanje generala Boykina, koji je zamjenik sekretara za obavještajne poslove u ministarstvu odbrane Sjedinjenih Država.

Ministar Rumsfeld je jučer rekao da Pentagon pokreće internu istragu, koju je, rekao je gospodin Rumsfeld, zatražio sam general-potpukovnik William Boykin - nakon kritika koje su stigle od nekih muslimanskih grupa i nekih političara. Gospodin Rumsfeld je novinarima u Pentagonu s tim u vezi rekao da on lično vjeruje da je pokretanje istrage ispravan korak.

On je, medjutim, odbio da kaže da li lično smatra da je pomenuti general učinio išta loše time što je, govoreći pripadnicima crkvenih udruženja, rekao da muslimani vjeruju u idola, a ne u istinskog Boga, te da radikalni muslimani mrze Sjedinjene Države zato što su one - hrišćanska zemlja.

Prošlog petka, general Boykin je izdao pismeno izvinjenje, u kojem je naglasio da on nije vjerski fanatik, te da su njegove riječi pogrešno shvaćene. To izvinjenje je prethodno bilo odobreno, a i distribuirano je od strane Pentagona. Medjutim, i u tom izvinjenju se o Sjedinjenim Državama govori kao o hrišćanskoj zemlji.

Kada su juče novinari upitali da li to pokazuje i stanovište Ministarstva odbrane, ministar Rumsfeld je rekao da se tu radilo o generalovoj izjavi, a ne o izjavi Pentagona.

XS
SM
MD
LG