Linkovi

Smrt prvog bosanskog predsjednika - 2003-10-20


Prvi Predsjednik BiH, Alija Izetbegović umro je jučer u 78 godini, u sarajevskoj bolnici Koševo.Dženaza gospodinu Izetbegoviću bit će obavljena u srijedu, 22. oktobra u 14 sati ,ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, a ukop će se obaviti na sarajevskom groblju Kovači.

U sljedećih nekoliko minuta bilježimo najznačajnija reagiranja povodom smrti gospodina Izetbegovića.

Nakon objavljivanja vijesti o smrti gospodina Alije Izetbegovića, iz zemlje i svijeta počele su stizati telegrami saučešća i reakcije na ovu vijest. Alija Izetbegović je bio u istinskom smislu otac svog naroda. ”Bez njega, sumnjam da bi Bosna i Hercegovina danas postojala",navodi u svojoj izjavi Visoki Predstavnik za BiH, Paddy Ashdown. ”Bila mi je izuzetna čast što sam poznavao izuzetnog čovjeka i što sam sa njim uspješno sarađivao", kaže se u telegramu Petera Nicholla, guvernera Centralne banke BiH upućenom Predsjedništvu BiH.

Predsjednik Izetbegović će ostati u sjećanju kao ključni lik u historiji Bosne i Hercegovine. On je odigrao esencijalnu ulogu u očuvanju jedinstva ove zemlje i uvijek je nastojao djelovati u najboljem interesu Bosne i Hercegovine. Njegova smrt simbolizira kraj jedne ere u historiji Balkana. -kaže se u telegramu upućenom iz Ambasade SAD-a u Sarajevu. Izraze saučešća uputili su i ambasadori zemalja EU akreditirani u Sarajevu.

Povodom smrti Alije Izetbegovića, danas je održana i vanredna sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj je kabinet člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića zadužen za pripremu svih aktivnosti oko posljednjeg ispraćaja gospodina Izetbegovića. Predsjedavajući predsjedništva BiH Dragan Čović objasnio je kako Predsjedništvo nije donijelo odluku o proglašenju dana žalosti u BiH, jer nije postojala usuglašenost oko tog čina.

Potpredsjednik RS Adil Osmanović i ministar urbanizma u enitetskoj vladi Mensur Šehagić upisali su se prvi u knjigu žalosti otvorenu danas u Klubu poslanika SDA u Narodnoj skupštini u Banjoj Luci povodom smrit Alije Izetbegovića.

Tom prilikom Osmanović je istakao da je smrt g Izetbegovića veliki gubitak za BiH, a da se oni koji ostaju živjeti iza njega trebaju nastaviti kretati putem kojeg je on zacrtao, putem multietničnosti, suživota i izgradnje države BiH.

Bivši član predsjedništva BiH Živko Radišić saopštio je danas da će se Izetbegović pamtiti kao borac za prava Bošnjaka. Glasnogovornik SDS-a Dušan Stojčić je danas istakao da će Alija Izetbegović ostati upamćen kao simbol politike koja je rušila prethodnu zajedničku državu i koja nije razumjela realne mirovne šanse 1992 godine.

Po njenu ta politika je odbacila Kutiljerov plan koji je nudio unutarnju institucionalno- pravnu transformaciju BiH. Najviši zvaničnici RS se nisu oglasili ovim povodom, dok su svi mediji u ovom entitetu jučer i danas posvetili dosta pažnje smrti gospodina Izetbegovića.

Gradonačelnik Mostara, Hamdija Jahić, u izjavi za medije, istakao je kako je duboko potresen viješću o smrti gospodina Alije Izetbegovića, a dogradonačelnik Ljubo Bešlić je uz ostalo rekao, kako je Alija Izetbegović bio nesporni lider bošnjačkog naroda, da je mnogo učinio za Bosnu i Hercegovinu, te da će gospodin Izetbegović ući u historiju.

Izraze saučešća uputio je i kantonalni odbor HDZ BiH Hercegovačko-neretvanjskog kantona, koji smatra da je nesporna historijska uloga gospodina Izetbegovića u vremenima sticanja nezavisnosti BiH, kao i u godinama nakon toga.

Hercegovačko-neretvanski odbor SDA otvorio je knjigu žalosti, a izraze saučešća uputilo je i Srpsko građansko vijeće Mostara, te Srpsko kulturno-prosvjetno društvo «Prosvjeta».«Iako je bio vođa Bošnjaka, njega su uvažavali i poštivali i Hrvati i Srbi i međunarodni predstavnici,upravo stoga što je bio čovjek razgovora», navodi se uz ostalo u saopštenju predsjednika stranke Radom za boljitak, Mladena Ivankovića. Hrvatska čista stranka prava smatra kako je smrt gospodina Izetbegovića nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, prijatelje i SDA.

XS
SM
MD
LG