Linkovi

TV CBS: Mostar - eksperiment u gradnji države - 2003-10-20


Visoki predstavnik, Paddy Ashdown kaže da BiH treba da riješi, kako je rekao, apsurdni, prekomplicirani sistem vlasti. U intervjuu za američku TV mrežu CBS, u vrlo gledanoj emisiji pod nazivom, 60 minuta, gospodin Ashdown je opisao BiH kao gomilu feuda u kojima zasebno vladaju etničke skupine. Prilog o kojem govorimo je, zapravo, namjenjen problematici izradnje država, a BiH je uzeta za primjer gdje Sjedinjene Države i Evropa, kako je rečeno, gotovo deset godina sprovode odredjenu vrstu eksperimenta izgradnje države, i gdje je već potrošeno na milijarde dolara uz prisustvo na hiljade vojnika.

Tim povodom sinoć je CBS u emisiji - 60 minuta, objavio priču Morley Safer zasnovanu na iskustvima Mostara, koji, sa svojih oko 100 hiljada stanovnika, kako je rečeno, na prvi pogled predstavlja idealno mjesto za eksperiment.

Govoreći u emisiji medjunardni humanitarni aktivista, Richard Medić, kaže da su u Mostaru u praksi dva grada i da su podjele dosegle do nečuvenih krajnosti , te da je Mostar postao noćna mora graditeljima države.

Sve postoji u duplo, ili više, rekao je gospodin Medić, dodajući da je prije rata grad imao jednu administraciju, a sada ih ima sedam, dva nogometna kluba, kako on kaže - katolički i muslimanski, dva sindikata, i totalno različite poglede na kulturu, istoriju, religiju, jezik i na sam grad.

U isto vrijeme, na pitanje ima li efekta izgradnja države - profesor sa Harvardskog Univerziteta, Michael Ignatieff kaže da bi se bez toga u BiH vjerovatno još ubijali.

Je li u BiH riječ, više, o Nemogućoj misiji, nego o Završenoj misiji - visoki predstavnik bi rekao da jest, podsjećajući sinoć na američkoj televiziji da BiH, u kojoj živi manje od 4 miliona ljudi, ima 13 premijera, 13 ministara obrazovanja i jednak broj ministara unutarnjih poslova koji pokrivaju 10 kantona, dva entiteta i državnu zajednicu. Gospodin Ashdown je opisao BiH kao gomilu feuda u kojima zasebno vladaju etničke skupine. To otvara mogućnosti za korupciju kroz koju je potrošeno na milijarde dolara medjunarodne pomoći. 70 posto dohotka zemlja troši na upravljački aparat, što, kaže Paddy Ashdown zemlju čini ekonomski mrtvom i vrlo teškom za upravljanje. On kaže da samo u Mostaru postoji više od 200 plaćenih političara, plus birokracija, dok u isto vrijeme nema para da se plate nastavnici.

Ključna stvar koju vam Mostar kazuje, kada je riječ o izgradnji države, jeste da vas upozorava na fantazije. Ne pomišljajte da možete nametnuti pomirenje, jer su rokovi kratki, jer ste u žurbi i želite više simbolične nego stvarne rezultate, upozorava, govoreći za američku tv mrežu CBS, profesor sa Harvarda, Michael Ignatieff.

XS
SM
MD
LG