Linkovi

Carla del Ponte nezadovoljna saradnjom država bivše Jugoslavije - 2003-10-10


Govoreći jučer pred Vijećem Sigurnosti UN-a, glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carla del Ponte je objasnila svoje planove primjene strategije Tribunala kako bi njegov zadatak bio završen u planiranom roku. Uključujući sudske procese koji su u toku, ona kaže da bi moglo postojati 40 do 45 sudskih procesa koje treba završiti do 2008. godine.

Ključno pitanje za uspjeh je suradnja država bivše Jugoslavije, rekla je Carla del Ponte.

Sa željenjem moram izvijestiti da Hrvatska, Srbija i Crna Gora, republika Srpska i politička stranka Hrvata u Federaciji BiH do sada nisu postigle punu suradnju s tribunalom. Nema istinske predanosti za suradnju ili spremnosti da se poduzmu teški koraci, hitno potrebni ne samo sa stanovišta tribunala. Vlasti su jednoglasne u naglašavanju potrebe za suradnju s tribunalom, ali kada dođe do donošenja čvrstih odluka ili potrebe davanja povjerljivih dokumenata, onda se suočavamo s preprekama i negativnim stavom, rekla je Carla del Ponte.

U slučaju BiH, zvaničnici Republike Srpske još uvijek nisu locirali, niti uhapsili niti jednog jedinog optuženika za ratne zločine. Poznato je, rekla je Carla del Ponte, da se Radovan Karadžić konstantno kreće izmedju Republike Srpske i Crne Gore. Izgleda da još ima uticajnih elemenata u policiji i vojnoj strukturi Republike Srpske koji aktivno štite i podržavaju bjegunce od Haškog tribunala i osumnjičene zločince, rekla je glavna tužiteljica haškog tribunala, dodavši da mora spomenuti i stranku bosanskih Hrvata u Federaciji BiH. Tokom nekoliko godina njen ured je dobijao veoma malo suradnje od zvaničnika Hrvata u BiH u pogledu slučajeva u kojima su umiješani Hrvati optuženi za zločin. U stvari, rekla je Carla del Ponte, nema suradnje u takvim slučajevima, i nije bilo poduzimanja koraka, ili napora da se udovolji zahtjevima Tribunala. Iako je njen Ured primio odredjenu pomoć u lociranju svjedoka, nije bilo odgovora na zahtijev za relevantnim dokumentima. U suštini, bilo je stalnog negiranja postojanja takvih dokumenata, kaže Carla del Ponte.

U isto vrijeme, suradnja sa Beogradom i dalje je vrlo teška i izuzetno politizirana. Nema istinske spremnosti za suradnju, ili odlučnosti da se poduzmu teški koraci. Mada, kako je rekla, ona ima razloga da vjeruje da se više od polovine Haških optuženika visokog ranga nalaze na području Srbije i Crne Gore, uključujući Ratka Mladića.

Zvaničnici u Hrvatskoj su, rekla je Carla del Ponte, odgovorni zbog toga što nije uhapšen i prebačen u Hag, optuženi general Hrvatske vojske, Ante Gotovina.

U susretu s premijerom Račanom ove sedmice, podijelila sam informaciju koju imam o tome gdje se nalazi general Gotovina i koja mi dolazi iz različitih izvora, po čemu se on nalazi u Hrvatskoj. Također sam dala detalje o zaštiti koju on ima u Hrvatskoj i koju mu daju osobe unutar institucija. Tada, predsejdnik i premijer nisu porekli da se optuženi možda nalazi u Hrvatskoj usprkos javnim izjavama da se on nalazi u nekoj evropskoj zemlji. Složili smo se o njegovom lociranju i hapšenju i primila sam čvrsta uvjeravanja od hrvatske vlade u tom smislu, rekla je Carla del Ponte.

XS
SM
MD
LG