Linkovi

Bolni prijelazi ka demokraciji najboniji za one najsiromašnije - 2003-10-08


Zemlje u tranziciji, posebno s područja Rusije i istočne Evrope, susreću se s velikim teškoćama u nastojanju da omoguće veći životni standard za svoje stanovnike, dok je istodobno u većini slučajeva životni standard opao u posljednjih deset godina, rečeno je izmedjuostaloga na skupu koji je pratila novinarka Glasa Amerike Mirela Bruk.

Učesnici skupa, Julia Szalai , profesorica na Institutu za sociologiju na mađarskoj akademiji znanosti, Elisabeth McKoen iz organizacije USAID, Ellen Hamilton iz Svjetske banke i Anastassia Alexandrova sa moskovskog instituta za urbanizam su prisutnima na primjerima Mađarske i bivših sovjetskih republika pokušali prikazati sliku siromašnog dijela Jugoistočne Evrope. Osnovno pitanje na koje su pokušali pronaći odgovor je kako siromaštvo varira u urbanim područjima.

Sve veća industrijalizacija ima jak utjecaj na siromaštvo u urbanim područjima - kazala je Elen Hamilton iz Svjetske banke koja je govorila o segmentima istraživanja Svjetske banke koje se fokusiralo na 20 zemalja Jugoistočne Evrope. Interesantno je što je veći stepen siromaštva zabilježen u takozvanim sekundarnim gradovima, nego u glavnim gradovima većine evropskih gradova na ovom području. Za primjer gospođa Hamilton navodi Tiranu koja je postala stjecište ruralnog stanovništva koje se velikom brzinom naseljava na obode grada, tako da u glavnom gradu Albanije živi 10 posto originalnih stanovnika Tirane. Drugi primjer je Tadžikistan iz čijeg je glavnog grada nakon pada Sovjetskog saveza iselilo 25 posto Rusa, te su se u naselja sa neboderima uselili Tadžikistanci iz ruralnih područja, a ubrzo nakon toga su ta naselja postala siromašna.

Julia Szalai , profesorica na Institutu za sociologiju na mađarskoj akademiji znanosti, govorila je o bolnoj tranziciji između ekonomije socijalizima ka tržišnoj ekonomiji i problemima koje je donijela tranzicija - na primjeru Mađarske. Povećan stepen siromaštva u Mađarskoj praćen je oštrim trendom segregacije koja se širi u velikim urbanim getoima u kojima žive oni najsiromašniji, nezaposleni, imigranti, beskućnici , kao i najveća etnička manjinska grupa, Romi.

Elisabeth McKoen iz organizacije USAID istakla je problem korupcije , na koju se definitivno mora fokusirati borba na području Jugoistočne Evrope. Moderator skupa Blair Ruble je na kraju kazao da podaci koji se tiču siromaštva na području ovog dijela Evrope nisu potpuni i da će trebati vrema da se stvoti jasnija slika o veličini problema u tom dijelu svijeta.

XS
SM
MD
LG