Linkovi

Ako je neko iz Bijele Kuće odao ime tajne agentice CIA-e biti će poduzeta akcija - 2003-10-01


Predsjednik Bush je izjavio, ako se pronadje da je neko iz Bijele Kuće medijima odao ime tajne agentice CIA-e, protiv njega će biti poduzeta odgovarajuća akcija.

Predsjednik je to sinoć rekao novinarima, nakon što je objavljeno da je američko Ministarstvo Pravosudja o tome poduzelo kriminalističku istragu, Riječ je o odavanju identiteta tajne agentice CIA-e, supruge bivšeg američkog ambasadora Jospeha Wilsona. Gospodin Wilson je inače oštar kritičar obavještajnih podataka koje je Bijela Kuća koristila pred rat u Iraqu.

Predsjednik Bush je kazao kako pozdravlja istragu, a glasnogovornik Bijele Kuće je u ponedjeljak kazao kako se ne prihvataju pozivi nekih od demokratskih kongresmena, da se takva istraga vodi od strane nekog neovisnog pravnog vijeća, umjesto Ministarstva Pravosudja. O ovoj temi šire u nastavku govori Stephan Hess iz instituta Brookings.

To je ozbiljan problem. Koliku opasnost on predstavlja u političkom smislu, zavisi od toga na koji način se predsjednik suočava s njim. Do sada, prvi dan, on je uradio pravu stvar. Ministarstvo pravde započinje kriminalnu istragu. Predsjednik je rekao da je to ozbiljna stvar--njegovi savjetnici su osigurali da svatko u Bijeloj kući čuva svoje papire i da se ništa ne uništava.

Tu onda dolazi do glasina i priča se fokusira ne na to ko je otkrio informaciju, već na zataškavanje. Ako je predsjednik mudar, na osnovu onoga kakve su poteškoće prethodni predsjednici imali s pričama kao što je ova, on će biti veoma oštar, nastojaće veoma brzo otkriti ko je krivac i otpustiti ga. Ovaj je zapravo mnogo ozbiljniji od mnogih skandala s kojima bi se mogao usporediti, onih koji se uvijek završavaju s rječju GATE, kao Watgergate ili White watergate, onih koji uključuju pitanje nacionalne sigurnosti. On također uključuje i mogućnost gubitka života američkog agenta ili agentovih kontakata, kao i informacija koje bi mogle biti vrijedne za sigurnost zemlje. Stoga mislim da se ovo ne bi trebalo olako shvatiti niti pokušati sakriti ili zataškati.

VOA: U vrijeme kada počinju političke kampanje postavlja se pitanje da se ovaj skandal desio prije godinu-dvije, da li bi se i onda našao na naslovim stranicama novina ili je to vrsta priče koja se nalazi u fokusu bez obzira na mjesec i godinu?

Nema sumnje da ulazimo u izbornu godinu--tu je 10 osoba koje se natječu za demokratsku nominaciju i možete biti sigurni da će svih 10 od te priče načiniti najvažniju stvar, što bi naravno i trebalo da učine. Uloga je opozicione stranke da bude protivnik. Priroda medija, koji su se tokom godina i promijenili, je da sada imamo 24 sata programa televizijskih stanica na kojima se stalno vode rasprave, a imamo i radijske programe koji su veoma moćna sila u Sjedinjenim Državama. Ovo je jako dobra priča--ona je interesantna, možda i zabavna, ali je isto tako i važna. Stoga s opozicionom strankom i objektivnim medijima možete biti sigurni da ova priča neće jednostavno nestati sa scene.

VOA: Istraga bi mogla trajati mjesecima, ali ako bi neko sada izašao u Bijeloj kući ili administraciji s priznanjem o krivici da li bi to bio optimalan scenarij?

Mislim da bi to bio idealan scenario za G.W. Busha. On je i u prošlosti pokazao da može biti veoma oštar, kao na primjer prošlog decembra kada je otpustio svog ministra financija i glavnog ekonomskog savjetnika. I ako oni u Bijeloj kući danas zaista otkriju ko je krivac, najbolja stvar za zemlju i ovu administraciju je da to objelodane i završe priču. Kada se dotaknete pitanja specijalnog istražitelja, ili nezavisnog istražitelja, na kojeg je pozvao jedan od senatora, onda ste započeli proces koji je jako dugačak i veoma skup. I kada on započne, gotovo da nema nikog ko bi ga želio zaustaviti. Stoga je bolje izbjeći takav put, ako ste ozbiljni u namjeri da se pronađe krivac, kaže na kraju Stepehn Hess iz instituta Brookings.

XS
SM
MD
LG