Linkovi

Bijela Kuća odbija svaku umiješanost - 2003-09-30


Direktor CIA-e George Tenet želi da Ministarstvo istraži da li je neko iz Bijele Kuće namjeno otkrio ime jednog od njenih agenata.

List Washington Post izvještava da je ime agentice u julu mjesecu dotureno do najmanje 6 vašingtonskih novinara, nakon što je suprug te agentice, bivši američki ambasador Joseph Wilson, javno osporio tvrdnju predsjednika Busha da je Irak pokušao da kupi uranijum u Africi.

Predsjednik Bush je tu tvrdnju iznio u svom godišnjem govoru - izvještaju o Stanju Nacije, a kasnije otkrivanje da je ta tvrdnja bila zasnovana uglavnom na falsificiranim dokumentima dovela je do serije pitanja o tome kako je uopšte administracija koristila obavještajne izvještaje da bi opravdala invaziju na Irak. Ambasador Wilson kaže da vjeruje da je predsjednikov visoko rangirani politički savjetnik, Karl Rove, bio umiješan u odavanje identiteta njegove supruge. Gospodin Wilson kaže da ne zna da li je gospodin Rove bio direktan izvor te informacije, ali vjeruje da je taj dugogodišnji predsjednikov savjetnik kontrolirao tu akciju.

Namjerno odavanje imena nekog tajnog agenta predstavlja kršenje federalnog zakona i kažnjivo je kaznom zatvora do 10 godina i novčanom kaznom od 50 hiljada dolara.

Glasnogovornik Bijele Kuće Scott McClellan kaže da je navod da je gospodin Rove bio umiješan utu stvar - besmislen. On kaže da je razgovarao sa gospodinom Rove-om, koji ga je lično uvjerio da nema nikakve veze sa odavanjem te informacije.

McCLELLAN: U takvom navodu jednostavno nema trunke istine, a o tome sam i lično razgovarao sa Karlom.

Gospodin McClellan dodaje da odavanje tako osjetljive informacije nije način na koji posluje Bijela Kuća.

McCLELLAN: Predsjednik smatra da je odavanje neke povjerljive informacije veoma ozbiljna stvar i da to treba do dna biti istraženo od strane nadležne službe, a nadležna služba je Ministarstvo pravosudja.

Gospodin McClellan kažeda ne vidi nikakav dokaz u umiješanosti Bijele Kuće u taj slučaj, osim onoga što je saznao iz medija. Niko iz Ministarstva pravosudja nije kontaktirao Bijelu Kuću u vezi sa mogućom istragom, zaključio je glasnogovornik, dodajući da će administracija, ako to od nje bude zatraženo, saradjivati u istrazi na svaki mogući način.

Neki medju kongresnim Demokratama zatražili su da čitav slučaj bude dat u nadležnost specijalnog istražitelja, jer vjeruju da Ministarstvo pravosudja neće biti dovoljno nepristrasno da isljedjuje Bijelu Kuću. Odluku o tome treba da donese ministar John Ashcroft.

Glasnogovornik Bijele Kuće ne vjeruje da je nezavisni specijalni istražitelj neophodan jer je, kako kaže, predsjednik uvjeren da će Ministarstvo pravde utvrditi šta se dogodilo.

XS
SM
MD
LG